Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (51/169) > >>

pomak BG:
Boyane ako si bil kato men i ot malik da si se faviral sred starite lude, shtyal si da znaesh, ce tezi hora pocti ne spomenavaha naimenovanieto bilgarin. Osobenno ot onezi sela deto sa po-izulirani, kato starite horata ot Barutin, Cavdar i pr. Licno az ot moyta nqnka deto umrq na okolo 100 godini prez 2007 g. ne sim go cuval tova naimenovanie. Naricaha gi povece nevernici (kauri). A te kato sa bili malki te pik edvali sa go cuvali tova naimenovanie. Istinata e ce to se popolyariziralo sled Vizrajdaneto. Do togava mnogo i ot bilgarite, ne sa znaeli kakvi sa. Nyakoj ot tqh sa se girceeli a drugi sa se sirbeeli i pr.   

Shumarov:

--- Quote from: ljskovo on September 17, 2009, 09:27 ---Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.

--- End quote ---

Здравей, и добре дошла във форума, ljskovo! Приветствам те за мнението ти, че помаците не сме нито турци, нито българи!

Isyankar:

--- Quote from: abc on September 17, 2009, 15:34 ---Благодаря Шабан.

По повод на анкетата - може би има технически проблем при отброяване на гласовете

--- End quote ---

Вече 71 са гласували, а сбора отдолу си стои на 67...

Shumarov:

--- Quote from: eron on September 17, 2009, 22:33 ---Помислете си, помаците от Гърция ако се отделят като отделен етнос и направят собствена държава, какво според вас ще стане с родопските помаци, с помаците от Тетевенско, с Помаците от цяла Сев. България, с помаците от България , с помаците като цяло... дали биха предпочели след като има Помашки етнос, следователно,този етнос ще се бори и за република,  да останат в България или в своята родна страна? ???

--- End quote ---

УЖАААС! Какво ли ще стане със горката Гърция, ако помаците там си поискат автономия!? Ами горките помаци от другите точки на Планетата какво ли ще направят?Нов призрак броди по Европа, ерон! Не призракът на комунизма, а този на сепаратизма! Ама тя Русия е виновна за всичко-мълчи, като Държавна Сигурност за Георги Марков, и за Папа Йоан Павел! Не вземе да тропне с крак, и да разклати Европа, и света, като в миналия Век! Тя ще се събуди, и ще спаси застрашените българи, и гърци!Нахални помаци такива-етнос ще ми искат, и автономии!Той ще ги подреди със сопата Дядо Иван, като се събуди от летаргията си!

ljskovo:
Здравейте  отново! Първо искам да благодаря на всички, които ме приветстваха във форума и дадохте добри отзиви за написаното.Аз съм от Лясково ,което се намира близо до Михалково. Моят дядо, който почина преди време на 83 години на въпроса какъв се чувства  винаги отговаряше - помак и то с гордост. Това съм запомнила от него и никога не съм се срамувала да кажа каква съм.Вглеждайки се дълбоко във себе си всеки сам ще разбере какъв е и често да си отговори ,какъв му се иса да бъде. А аз се чувстам помакиня и ми се иска да бъда такава - не християнка , не туркиня. Първите впечатления от някого винаги идват от това как е облечен ,как говори ,как се държи с околните - чак след това разбираш каква вяра изповядва и към кого се причислява.Ето защо ако ти си добър човек околните няма да ги е грижа от какъв етнос си. И накрая - за каква помашка република говорите по дяволите, защо забравяте, че по националност сме българи, или турци, или гърци - в зависимост от това в коя страна живеем?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version