Български > Дискусии
Eтнос на помаците
fotakiev:
--- Quote from: tersid on January 14, 2010, 14:05 ---O sancta simplicitas! Разбира се, че зачитам устната традиция. А ти разбираш ли че независимо какъв помак си ,щом се наричаш помак ,няма как да имаш българско ,турско,гръцко ,арабско ,арменско ,полско ,тракийско,татарско,славянско и прочее самоопределение.Има само една възможност ,щом се наричаш помак значи си със помашко самоопределение.
--- End quote ---
А щом си с помашко самоопределение, към кой етнос се определяш?Защото помашки етнос няма!
tersid:
Казано с езика на математиката самоопределението "Помак" е теорема или факт който е доказан и съществува в мира , а произхода на помаците е аксиома или хипотеза тоест единственото поле на което може да се дискутира. Но това не може да промени в никакъв случай Теоремата.
tersid:
--- Quote from: fotakiev on January 14, 2010, 14:16 ---
А щом си с помашко самоопределение, към кой етнос се определяш?Защото помашки етнос няма!
--- End quote ---
Ако само аз се определям като Помак ,то действително не съществува помашки етнос. Но ако и други независими от мен хора се определят като помаци ,значи моя етнос съществува.
fotakiev:
--- Quote from: tersid on January 14, 2010, 14:23 ---Казано с езика на математиката самоопределението "Помак" е теорема или факт който е доказан и съществува в мира , а произхода на помаците е аксиома или хипотеза тоест единственото поле на което може да се дискутира. Но това не може да промени в никакъв случай Теоремата.
--- End quote ---
Прав си!
Доказана теорема е,че "помаците" е название на българи приели исляма преди много години.Сега когато названията помак,шоп,маджурин(тракиец) се е популяризирало ,тази теорема не спира да важи!
Само настроени българофоби и неправещите разлика между религия и етнос могат да се самоопределят като етнос "помаци" ;)
tersid:
--- Quote from: fotakiev on January 14, 2010, 14:32 ---Прав си!
Доказана теорема е,че "помаците" е название на българи приели исляма преди много години.Сега когато названията помак,шоп,маджурин(тракиец) се е популяризирало ,тази теорема не спира да важи!
Само настроени българофоби и неправещите разлика между религия и етнос могат да се самоопределят като етнос "помаци" ;)
--- End quote ---
Помак не е просто название ,помак е самоопределение.По принцип не съм настроен българофоб ,не съм и дотам религиозен,даже може да се каже ,че съм деист който вярва ,че Аллах съществувуваи е един и Мохамед е неговия пророк и дотам , но това не пречи на моето самоопределение.А такива като мене не се броят на пръстите на ръката и краката.Така ,че теоремата си е теорема.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version