Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (133/169) > >>

десс:

--- Quote from: tersid on January 15, 2010, 18:13 ---десс , и ти  ли мислиш като демографите , че помаците са етнографско и  географско понятие.

--- End quote ---
Какво да ти кажа,аз се стремя обективно да гледам на нещата-Помаците е име възникнало през 18 или 19 век в ловешко и тетевенско,което в последствие се възприема от всички говорещи български мюсюлмани като обуславящо тяхната разлика от българите християни и от турците-от едните(българите) се различават по религията и всички вървящи с нея ритуали и обичай,а от другите(турците) въобще по светогледът си,българските фолклорни традиции и обичай-някой остатъчни християнски,език и в по ново време и по генетичен профил(имам предвид анадолските турци,с нашите разликата е минимална).И така обективно погледнато от научна гледна точка помаците принадлежат към българската народност,но за разлика от основата(православните) изповядват исляма(да незабравяме ,че има българи изповядващи католицизъм,протестантство,евангелизъм и пр).
Ето давам пример-българите павликяни имат по голямо право да си се наричат само с името павликяни и да воюват за своето име като го натоварват с етностен характер,тъй като честно да ви кажа разликите между православните и павликяни са много по драстични отколкото между живеещите в България православни и помаците,тъй като при тях има и  голямо унгарско фолклорно влияние.

Kaplan:

--- Quote from: десс on January 15, 2010, 22:39 ---Какво да ти кажа,аз се стремя обективно да гледам на нещата-Помаците е име възникнало през 18 или 19 век в ловешко и тетевенско,което в последствие се възприема от всички говорещи български мюсюлмани като обуславящо тяхната разлика от българите християни и от турците-от едните(българите) се различават по религията и всички вървящи с нея ритуали и обичай,а от другите(турците) въобще по светогледът си,българските фолклорни традиции и обичай-някой остатъчни християнски,език и в по ново време и по генетичен профил(имам предвид анадолските турци,с нашите разликата е минимална).

--- End quote ---

ДЕСС, винаги съм бил против когато някой се опива да ми натяква нещо което не е съвсем така...искам да кажа за тези твой "български фолклорни традиции" и изпълняването от помаците на много християнски обичаи.. За фолклора, нека да е търписе (въпреки, че не може да се каже, че е изцяло български), но за това че помаците са извършвали християнски ритуали, едно че е смешно друго е, че е и обидно. Това съм го чел и другаде и да ти кажа хич не е приятно да четеш измислици за самия себе си!

pomak BG:
И тук некой от помаците казват, че празват секакви празници. Какво празваш бе аланколу, та нали във всеки един религиозен празник пръво требва да извършиш некви свръзано с религията работи, та тогав да седнеш да апнеш и да сръбнеш. А нашите само наблягат на софрата, а другото липсва. И ще ми вика оня с промития мозък, че празвъл секакви празници. И от кога тва с софрите, много ясно от комунизма. Та нали другарите ни научиха на банкети, иначе оня от балканя от де ше го знае тва.

Hadj:
  В обредните традиции в ритуалите /в почти всички ритуали има и религиозен момент/разбира се че сме по-близки с турците.Естествено има общи неща в някой традиции не само с християните в България но и с останалите балкански народи но много от тях имат и езически корени.Какъв е например обичая напяване на китки.Турските села в Девинско го правят на  Адерлез в някой от помашките села на среде лята/90 дни след адерлез/а християните на всильов ден.А ако етнографията  ще ни е показател за произход тогава какво да кажем  за така наречения "бългалски национален костюм" от дрехи гайтанлийй,долами тузлуци ит.н. тогава трябва всички българи/с иключение на белогащните носии/ да ги обявим за турци.Аз не  зная точното определение за етнос,не зная дали искам да съм етнос или не аз съм помак нас ни има и доказателство че сме отделна група население е измисленото наименование  "българомохамедани" щом не сме по-различни защо ще ни отделят от останалиннте българи?

десс:

--- Quote from: suleiman94 on January 15, 2010, 23:07 ---ДЕСС, винаги съм бил против когато някой се опива да ми натяква нещо което не е съвсем така...искам да кажа за тези твой "български фолклорни традиции" и изпълняването от помаците на много християнски обичаи.. За фолклора, нека да е търписе (въпреки, че не може да се каже, че е изцяло български), но за това че помаците са извършвали християнски ритуали, едно че е смешно друго е, че е и обидно. Това съм го чел и другаде и да ти кажа хич не е приятно да четеш измислици за самия себе си!

--- End quote ---
Първо покажи къде пише християнски ритуали,а затова ,че има остатъчни християнски обичай,които се празнуват по аналогичен начин с християните-виж празниците,които се празнуват-народната традиция и сам ще се убедиш.Ако на мен не вярваш виж традициите на тетевенските помаци и приликите им с някой християнски празници(тук съм по запознат).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version