Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (210/240) > >>

Hat:

--- Quote from: 5Я on January 05, 2011, 15:22 ---Люта бран кипнала и по Девинската котловина. Особено яростен бил боят на Девинското кале (западно от днешния град Девин). Бабин град защитавал храбро своите върли чуки. Три месеца поробителят обграждал тези места и късал камък по камък. След тежки сражения Лютото камене попило кръвта на много герои и мъченици. Съсипните скрили кости и подвизи. Но не със сила, а с хитрост били превзети тези места. Едни от планинците били посечени, други - поробени, а трети избягали по на юг, за да водят следващите сражения. И оттекнал тътенът към Грохотно, Гьоврен, Каурчан... Блестели острия на секири, коси, косери, боздугани... В страшния бой паднал убит предводителят на османлиите Буйната Въча измъквала косите на поробителя, за да ги изнесе вън от планината. А Гордьо войвода - смъртно ранения защитник на Беденската крепост, се възкачва на връх Каурчан и със сетни сили удря родопските чанове, за да провъзгласи българската слава...
http://www.devin-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=50

За древната история на тези земи свидетелствуват намиращите се на около 1 км от населеното място останки от средновековно селище в местността “Каурчан”. На върха е имало църква, звука от биенето на която, според местните хора, се е чувал в близките гръцки села.
http://www.devin-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=58

--- End quote ---
Почти всички легенди из смолянско са точно в този дух.Не се и учудвам дори,че има толкова голяма сьпротива,там хората са закьрмени с тези "легенди".

Hasan Ismail:
               Hadj, ако знаеш преди колко време хората от Балабан са купили земите в местността Каурчан,би ли го споделил с нас.Тази тема ме заинтересува.Освен Балабански колиби има и Балабански лочки.Та си мисля тези лочки да не са се получили от копането на глина за развитото грънчарство.Пък на друго място пише,че след страшният бой в който паднал убит предводителят на османлиите край Гьовренската джамия/построена в негова чест от жена му,тъй съм го чувал,а не чел/,смъртно раненият Гордьо войвода бил занесен в една от пещерите  на близкия връх Св.Илия над с.Ягодина,където умира от раните си.Третата версия е,че Гордьо войвода умира в местността Попини лъки.Къде е е истината?Знаеш ли нещо по въпроса?

tersid:

--- Quote from: 5Я on January 05, 2011, 15:22 --- Три месеца поробителят обграждал тези места и късал камък по камък.

. На върха е имало църква, звука от биенето на която, според местните хора, се е чувал в близките гръцки села.

--- End quote ---
Невероятно , но според други  е факт.
Османлиите не са имали друга работа ,та са обграждали камънаци.
На колко ли  км . са тези гръцки села или колко ли е била голяма тази камбана ,сигурно бая Каурчан "ще е била.

Hadj:

--- Quote from: 5Я on January 03, 2011, 14:19 ---С хоро в реката изпращат старата година в Триград

Що се чуе гюрюлтия, то се знае, че сме ние…“. В тъмната нощ дузина мъже хванати един друг за раменете играят хоро и пеят насред ледените води на река Триградска. „Загряваща“ бутилка се предава от ръка на ръка. Всеки отпива и продължава в тежкия родопски такт. Пеещите в реката не са изскочили от някоя от книгите за Хари Потър магически създания, а са си съвсем истински родопчани. Шеговитата им песен оглася на връх Нова година девинското село Триград. Изпълняват я мъжете от рода Хаджийски. С къпане в реката по стародавна традиция така те отбелязват края на старата и началото на новата година. Вярата на рода е, че реката отмива греховете им и те биват погълнати от „Дяволското гърло“...............В рода вярват, че водите на Триградска ги освобождават от греховете им от отминалата година. С измиването в празничната нощ, те са сигурни, че влизат чисти в новата година, че всичко лошо и изчезнало от телата и душите им. През годините не ги спирал нито дебел сняг, нито лют студ, за да изпълнят ритуала. Рязали сме лед дебел 40 см и пак сме се къпали, казва Костадин и добавя: Случвало се е да ни се смеят, че подскачаме заедно да счупим леда, но не пропускаме. Обикновено излизали от смразяващите води целите обледени. Вярвайки, че го правят за здраве и берекет, никой от тях не се бил разболявал от нощното къпане.

http://smolyanpress.net/?p=5097

--- End quote ---
      Вижте им "обредната песен"-Щом се чуе гюролтия....... и ще разберете каква "стародавна" традиция е това.Доколкото познавам хората в Триград там живиет  християти и мюсюлмани но въпросното "събитие" няма нищо общо с традициите нито на християни нито на мюсюлмани.Имам приятел от род Хаджийски от Триград и по този повод му се обадих.Той ми каза че тази фамилия я носят много родове които нямат родство помежду си.Особено след възродителния процес доста хора са си избрали тази фамилия.Нищо лошо всяко попийнала компания да има своите традиции и да се весели както  иска.Но ако представяма някакво  "събитие" като ритуал свързан с  корените на дадено население добре е да се посъветва човек с етнографи и фолклористи.

Hadj:

--- Quote from: 5Я on January 05, 2011, 13:57 ---Хадж,мисля че грешиш с Балабанските колиби.До колкото знам колибите са около или в  м.Башиш(Башишки ливади),а тя е в друга посока,между Ягодина,Буйново и Кожари.На Каурчан може да е имало друго селище.
http://www.kaurchan.co.cc/page2.html

--- End quote ---
      Петранке,много добре знам къде са балабанските колиби и на Башиш и на Дурбали и на Каурчан.Пък ти като видя че читателите на вестничето ви намаляват си решила  дописките си да побликуваш в този сайт.
            Имай  в предвид че за разлика от теб аз се интересувам от миналото на рода ми без предубеждение и нямам намериние да потуля каквато и да е истина.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version