Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Hadj:
--- Quote from: Hasan Ismail on January 05, 2011, 20:14 --- Hadj, ако знаеш преди колко време хората от Балабан са купили земите в местността Каурчан,би ли го споделил с нас.Тази тема ме заинтересува.Освен Балабански колиби има и Балабански лочки.Та си мисля тези лочки да не са се получили от копането на глина за развитото грънчарство.Пък на друго място пише,че след страшният бой в който паднал убит предводителят на османлиите край Гьовренската джамия/построена в негова чест от жена му,тъй съм го чувал,а не чел/,смъртно раненият Гордьо войвода бил занесен в една от пещерите на близкия връх Св.Илия над с.Ягодина,където умира от раните си.Третата версия е,че Гордьо войвода умира в местността Попини лъки.Къде е е истината?Знаеш ли нещо по въпроса?
--- End quote ---
Юруците започват да продават местностите на летните си паши някъде след Руско-турсата война.Може би са усетили какви ще са следващите събития.По същото време Мугла и Тригад копуват Шабаница.Триград копума и Брахомаговица и Мехмедчик.Не твърдя за достоверност но месля че местностите носят именета на владетелине на тези места.
Балабансите лочки не са копани дупки това са ниви и ливади естестени обрзувания огданени от хълчета.
За Гордьо войвода можеш да питаш тези които пишат за него.От това което съм прочел до сега гроба му е на четири места-край Беден,край Гьоврен до Девин и край Кестен.Сега от теб научавам още две варсии.Истина не зная така като не се знае дали е истана и самия войвода./виж че отново се говори за легенди а навремето списание "Родопи" бълваше такива легенди/Но всичко е възможно виж как ягодинския Светилек стана на Свети Илия!
А там където е Гьовренска джамия е паднал Ибрахим паша и по този повод е построена джамията.Гробищата до тази джамия са на шахиди.Но това е друга история която има връзка с Михраба на Карлък .
Питаш ме за истината.За съжаление трудно ще я намерим защото до сега ни са поднасени нещата само еднопосочно.Знаеш ли ,ако имаш вазвожност посети изселени / и техните потомци/ преди години в Турция,аз се убедих че те пазят по автентични спомени защото не са били обработвани от ОФ активисти.
5Я:
--- Quote from: Hadj on January 06, 2011, 10:38 --- Вижте им "обредната песен"-Щом се чуе гюролтия....... и ще разберете каква "стародавна" традиция е това.Доколкото познавам хората в Триград там живиет християти и мюсюлмани но въпросното "събитие" няма нищо общо с традициите нито на християни нито на мюсюлмани.Имам приятел от род Хаджийски от Триград и по този повод му се обадих.Той ми каза че тази фамилия я носят много родове които нямат родство помежду си.Особено след възродителния процес доста хора са си избрали тази фамилия.Нищо лошо всяко попийнала компания да има своите традиции и да се весели както иска.Но ако представяма някакво "събитие" като
ритуал свързан с корените на дадено население добре е да се посъветва човек с етнографи и фолклористи.
--- End quote ---
Ами те хората сами си го казват,че го спазват от стотици години насам.Защо трябва да се посъветват с когото и да е било?
5Я:
--- Quote from: Hadj on January 06, 2011, 10:47 --- Петранке,много добре знам къде са балабанските колиби и на Башиш и на Дурбали и на Каурчан.Пък ти като видя че читателите на вестничето ви намаляват си решила дописките си да побликуваш в този сайт.
Имай в предвид че за разлика от теб аз се интересувам от миналото на рода ми без предубеждение и нямам намериние да потуля каквато и да е истина.
--- End quote ---
Хадж,просто реших ,че може да си се объркал. Аз също ги знам в Дурболи колибите.Даже знам и някои от родовете,дето са били там,но това е друг въпрос.А това не е вестниче,а просто сайт, и ще публикувам каквото си искам,щом не е в нарушение на правилата тук.
И аз за разлика от теб,съм намерила вече това което ме интересува за рода ми и съм го приела без предубеждения.Желая ти успех в търсенето!
Hasan Ismail:
Хадж,благодаря Ви,че отговорихте доколкото можете на въпросите ми.По адралез,ако вляза във връзка с теб,може да завъртим едно чеверме покрай балабанските колиби на Каурчан.А пък на братовчедката Петя,дано не се обиди,ще препоръчам да потърси истината още малко,защото чувствам,че не е стигнала докрай в търсенията си.Това много озадачи и мене.Нали и аз имам нещо общо с тоя род.Щом посмя да възвеличае един човек,който беше пионер в продажбата на своята вяра и род в името на червения билет.Но доколкото знам Бог го понаказа.Прости ми боже,защо ли се бъркам в делата ти.
5Я:
Хасан,просто казах,че това което ме е интересувало,до момента ,съм го намерила.А за в бъдеще какво ще стане -никой не знае.
Само не разбирам кого имаш в предвид,че съм възвеличавала?Никой точно определен човек не съм споменавала,та камо ли да хваля. 8)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version