Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Dobrev:
Назми, благодаря за добрите думи! Знаеш защо не пиша в този сайт вече.
Не е заради личните обиди, а заради това, че от доста време модераторите в сайта единствено киснат тук за да пускат по някой заядлив двуредов коментар след всеки пост, който не им оттърва.Не пиша, заради това, че същите тези модератори си позволяват да минават и да променят и да трият нещата, които са им неудобни в моите мнения. Това обезсмисля всяко писане тук - не ми се занимава да минавам и да си чета старите мнения за да видя къде точно модераторите са ми променили думите. Гледам някои от старите ми мнения са "редактирани" по толкова неграмотен начин, с такива елементарни правописни и граматически грешки, че всяко желание на човек да пише тук се изпарява.
Другото, което ме спира да пиша тук, е че моето лично виждане за помаците не съвпада с това на ръководството.
Моята позиция е:
1. Помаците сме българи приемали доброволно исляма в продължение на няколко века, както е видно от османските регистри.
2. Помаците сме религиозно, а не етническо малцинство. Можем да говорим за няколко етнографски помашки общности, но не за етнос помаци. Етнос помаци за мен няма, не може и да бъде научно оправдан. Всички опити да се създаде такъв са политически спекулации.
3. Другата спекулация, която виждам тук редовно да се пробутва е понятието "помашки език". Това също е абсурдно твърдение, тъй като и християните и мюсюлманите говорят едни и същи диалекти, а това са диалекти на българския език.
От доста време виждам, че тази моя позиция съвсем не съвпада с позицията на ръководството.
Модераторите вместо да се опитват да водят конструктивен диалог, единствено пускат по някоя злобна забележка, така че няма смисъл от писане повече тук.
Nazmi:
Бояне,разбирам те човешки. Твое право си е да пишеш или не,това е лично право.!
За мен като Администратор на този сайт всички са еднакви,хората тук съм свикнал с тях както и те с мен.Старая се не само аз,но и Рахмие,Ондер всекидневно да сме тук,да следим за реда,за рейтинга на този сайт помашки.
Така че,реагирах писах защото ме заболя че не си тука! Твойте теми,постинги са едни от най-четените,факт е. Това за Модераторите дето триели постинги и подправени наистина сега научавам,има опция за Раздел да се следи действията на Модераторите ни,но не всеки ден всеки от нас има възможност да следи.А и като част от Екипа на pomak.eu щом сме ги избрали значи им имаме доверие.
Нещата са наистина сериозни,аз го чувствувам.Сайта няма онази сила на дискусии както по рано.! Тука сме основно помаци,турци,българи и какви ли не.Редно е в този сайт всеки от нас да има уважение.Винаги съм държал на постоянството,това че всеки от нас помаците се стремим да узнаем истината за нас.Нека има дискусии,исторически документи,архиви публикувани.
Скоро Ръководството на сайта ще направи необходимите промени в Модераторския екип след съгласуване,целта е сайта отново да възвърне силата на диалога и това да се чувстваме тук като Дом на помаците.
П.С:- Извинявам се за Спама,но става въпрос за един наш съфорумник от Смоленско,и е редно като член на Екипа на този сайт да споделя публично и мнението на Екипа на този сайт.Дали ще пише или не Боян Добрев си остава тук с уважението не само на Ръководството,а и от нашите съфорумници,той си е един от нас самоопределил се.
Horovodna kitka. Vievska Folk Grupa
От: boyandobrev | Създадена: 28.10.2008 Прочетена -25,196
Hat:
--- Quote from: Dobrev on March 13, 2011, 00:55 ---Назми, благодаря за добрите думи! Знаеш защо не пиша в този сайт вече.
Не е заради личните обиди, а заради това, че от доста време модераторите в сайта единствено киснат тук за да пускат по някой заядлив двуредов коментар след всеки пост, който не им оттърва.Не пиша, заради това, че същите тези модератори си позволяват да минават и да променят и да трият нещата, които са им неудобни в моите мнения. Това обезсмисля всяко писане тук - не ми се занимава да минавам и да си чета старите мнения за да видя къде точно модераторите са ми променили думите. Гледам някои от старите ми мнения са "редактирани" по толкова неграмотен начин, с такива елементарни правописни и граматически грешки, че всяко желание на човек да пише тук се изпарява.
Другото, което ме спира да пиша тук, е че моето лично виждане за помаците не съвпада с това на ръководството.
Моята позиция е:
1. Помаците сме българи приемали доброволно исляма в продължение на няколко века, както е видно от османските регистри.
2. Помаците сме религиозно, а не етническо малцинство. Можем да говорим за няколко етнографски помашки общности, но не за етнос помаци. Етнос помаци за мен няма, не може и да бъде научно оправдан. Всички опити да се създаде такъв са политически спекулации.
3. Другата спекулация, която виждам тук редовно да се пробутва е понятието "помашки език". Това също е абсурдно твърдение, тъй като и християните и мюсюлманите говорят едни и същи диалекти, а това са диалекти на българския език.
От доста време виждам, че тази моя позиция съвсем не съвпада с позицията на ръководството.
Модераторите вместо да се опитват да водят конструктивен диалог, единствено пускат по някоя злобна забележка, така че няма смисъл от писане повече тук.
--- End quote ---
Аз сьм един от помаците,който винаги се е старал да отстоява противоположната позиция на изразената по горе и винаги бих бил против,защото сьм убеден в истиността на позицията,която аз сьм приел да защитавам. Старал сьм се да разбирам хората с различно мислене от моето и да водя "конструктивен" диалог толкова,колкото ми позволяват вьзможностите не мога да приема обвиненията,защото никога,като модератор не сьм си и помислял дори да подправям и изопачавам мнения на наши сьфорумници и това може да се провери много лесно разбира се.Напротив старал сьм се да убеждавам да разберат,че истината,която ни представяха до сега е една голяма льжа,която льсва при един прочит на учебник по история от началният курс.Десетки години ни караха да се срамуваме от това,което сме унижаваха ни по зверски и какво ли още не.Питам аз това ли е правилният начин по който трябва един брат да се отнася кьм друг ако те наистина са братя.Може ли векове наред дедите ти да носят и пазят вярата си и някой с един замах да промени всичко,защото това не му харесва.Аз едно нещо не мога да разбера самите бьлгари християни много добре знаят,как се приема християнството,каква жестокост е претьрпял бьлгарският народ,колко народ е изтребен,цели родове това няма аналог в световната история и да седнеш тук да ми обясняваш,как е приет исляма и какви са помаците на мен ми се струва налудничаво.Винаги ще пледирам за признаването на помашки етнос,защото само то ни позволява да имаме някаква сигурност,че няма да се повторят издевателствата от преди години а и ще даде вьзможност да сьхраним по по пьлноценен начин традициите и обичаите си.Децата ни ще растат горди и няма да носят белега на срама с който са дамгосани бащите и дедите ни.Това е моя лична позиция но сьм сигурен,че такава ще заемат и много помаци от моят роден край Велинградският да се надявам,че такава позиция ще заемат и всички онези,които го посетят.
Hashashin:
Напълно съм съгласен с Боян. Относно триенето и приначаването също мога да кажа, че и аз съм страдал от това и не случайно разпращах постингите си на половината активни потребители, за да видят разликата след като модераторите се намесят и изтрият или пренапишат моят постинг. Нееднократно съм алармирал за това, но глас в пустиня.
Хат, когато прочетеш толкова, колкото е прочел Боян можеш да спориш с него, иначе можеш само да мълчиш и да се учиш от познанията на този човек.
KaraIbrahim:
Хе-хе,Балканджи ага!
Не е въпроса колко е прочел човек,а какво точно?
Тук нямам предвид нито Боян,нито Хат,забележката ми е само процедурна :)
А относно триенето-върло съм против да се трие каквото и да било само защото е различно от моето!Ако всички сме на едно мнение,значи умният отсъства :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version