Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
tersid:
--- Quote from: Балканджия on December 17, 2009, 11:36 ---Брей, брей, брей Терсиде ти си бил голем разбирач. Я ми кажи къде е Върбина ако не е в Маданско, може би е в Бургаско а аз да съм се объркал тотално. Вай и нови думи гледам си измислил. Айде некой да ме опровергае де. Само да не е некой като част от пишещите в темата дето хич нищо немат общо със смолянско ама се представят за първи смоленци. Брей и що трябва смелост да се говори за Родина? Да не би в затвора да ме вкарат или в лагер да ме пратят щом говоря за нея? Брей страшна работа. Кина ша праем и я знам ;)
--- End quote ---
Единствения цинизъм ,който ми е неприятен е глупостта.
Досега авс беше циник нъмбър бир.Не го изпреварвай.
--- Quote from: Балканджия on December 17, 2009, 12:00 ---Терсиде джаном от кое място си в Смолянско, да споделиш ако не е тайна разбира се ;) А, забури и да кажеш къде е Върбина ;)
--- End quote ---
Достатъчно е ,че съм от Смолянско и не искам честитка за 2010 г.. Не се харчи, колапса е необратим. А , и не говори с мен диалектно тук е форум,не сме на попрелка.
Hashashin:
Тесиде ти си от смолянско колто аз съм от Луната ама нейсе. Ама както и да е. Вервай си.
Къде па видя цинизъм?! Малко шеговит тон да, ама чак пъл цинизъм ;) Кви колапси, кви 5 лева бе човек? Аз колапс никъде на забелязвам. Ти ако забелязваш си е твой личен проблем. Айде стига вече с носиите че станахме скучни на аудиторията вейке. Оти да не лафем по диалект бре? Диалектан кутри лафем е яце каматен, оти не ищеш да лафем ага си от смоленско? Я яце си го галем :)
mustafa_b:
--- Quote from: Балканджия on December 17, 2009, 11:56 --- Така ли ?! Айде изясни ми, моля те, защото на мене не ми е ясно, какво ти е ясно.
--- End quote ---
Ясно ми е, че "българщината" (думата е в кавички) е оставила своя отпечатък и върху тази фолклорна група. Но да оставим фолклорната носия, и да помолим ако има някой от този край да представи снимки от миналото или от настоящето на възрастни жени от това село (район).
Hashashin:
Помолих няколко души мои приятели, помаци от смолянско да се включат, но те заявиха, че не желаят. За съжаление :(. Мустафа и върбинци ли са ''родинци'', и те ли са ''сменили идентичността си''. Брей само някой да се покаже по-различен от западните Родопи и Пирин а автоматично става "родинец" и нежелан? И аз се чудя, защо смоленските помаци не желаят да пишат тука, при все че бройката им е около 200 000 души. И аз не бих желал да пиша някъде, където ме наричат родоо и веротстъпник, предател, подменил идентичността си и какво ли още не.
mustafa_b:
Никога не съм поставял хората от въпросния регион под общ знаменател. Моята теза е, че там в продължение на 130 години и вършеела националистическата буря, която е нанесла страхотни поражение по отношение идентичността на част от тамошното помашко население. В Западните Родопи и Пиринско (въпреки комитските нашествия) нещата не са толкова трагични, носиите са относително запазени и хората тук нямат проблеми със своята идентичност.
Ами да пишат, що не пишат? Никой не ги възпрепятства. Стига да говорят истината са винаги добре дошли тук.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version