Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
tersid:
--- Quote from: Балканджия on December 17, 2009, 12:24 ---Тесиде ти си от смолянско колто аз съм от Луната ама нейсе. Ама както и да е. Вервай си.
Къде па видя цинизъм?! Малко шеговит тон да, ама чак пъл цинизъм ;) Кви колапси, кви 5 лева бе човек? Аз колапс никъде на забелязвам. Ти ако забелязваш си е твой личен проблем. Айде стига вече с носиите че станахме скучни на аудиторията вейке. Оти да не лафем по диалект бре? Диалектан кутри лафем е яце каматен, оти не ищеш да лафем ага си от смоленско? Я яце си го галем :)
--- End quote ---
Видно е ,че си от Луната.А,искаш ли аз да се шегувам със състоянието на етноса към който принадлежиш за да разбереш :Що е то цинизъм и намерил ли е той почва в България и той ли е причина за всеобхватния колапс.Аз не искам.
Този диалект който го мутолевиш показно ,не е присъщ за тебе и се поднася наизустено и шаблонно ,тоест ти го употребяваш преднамерено. Да не ти обяснявам значението на книжовния език,правописа и правоговора и т. н. и освен това спирам.
mechta:
балкандж ия, я вземи да се скриеш зад незнанието си, аз съм от смолянските села и ще ти кажа, че все още имам в сандъка шалвари, носени от баба ми и нейната майка, а това че 1937-8 година свалиха фереджетата и шалварите го пише и в българската история. аз още помня песента, която пееше баба ми:
Иван ма Фатма думаше
Фатминко бело момиче
я свали черно вередже
надени дрехи български
надени дрехи български
тури си име Марийка...
и още една:
мари комшии комшийки
бре чули ли сте ил не сте
във Селча село голямо
фереджетата не сваляли
ах мъри мъри какъв смях
добре че ний не сме кат тях.
/песните са от с.Лясково от 40-те години/
tersid:
--- Quote from: mustafa_b on December 17, 2009, 12:56 ---Никога не съм поставял хората от въпросния регион под общ знаменател.
--- End quote ---
Мустафа, доколкото разбирам от математика ,знаменателят е онова което обединява всички помаци. Само числителите са различни ,но всички числители са кратни към общия знаменател. Тоест искам да кажа ,че всички сме под един знаменател.
Hashashin:
Мустафа, не виждам да имат особени проблеми с идентичноста. Проблем имаш когато днеска си един а утре друг, а те ясно са заявили какви са. Коя истина Мустафа? Защото когато те казват какво мислят, казвате че лъжат. Демек трябва да излъжат, за да кажат вашаат истина, така излиза. Или по скоро ситината, която на вас ви харесва. Не мисли, обаче че истината която вие или те смятате за правилна е меродавна. Далеч съм от това. Истината е някъде там, за да я узнаем требва да приемем и излушаме внимателно тезата ан другия, а не да го обявяваме за роднец и предател.
Терсидчо, мори от къде знаеш ти как употребявам аз диалекта и кое било преднамерено и кое не? Да не си хвълял боб или на кафе гледа. Айде моля ти се, не на мен тия.
Мечта, джаном, имаш талант за съчинител на песни- спор няма. Ама някак си така не е автентична песента. ;)
mustafa_b:
--- Quote from: tersid on December 17, 2009, 13:25 ---Мустафа, доколкото разбирам от математика ,знаменателят е онова което обединява всички помаци. Само числителите са различни ,но всички числители са кратни към общия знаменател. Тоест искам да кажа ,че всички сме под един знаменател.
--- End quote ---
Съгласен!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version