Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (7/240) > >>

mustafa_b:
Здравей и добре дошла, Петя!
Случайно да познаваш Tralala (една изключително уважавана от мен участничка във форума)?

Hadj:
    ПИТЯ,Точно там е проблема че много хора са заразени от "културно-просветната" дейност на  "Родина".Благодаря но аз не искам следващ "възродителен процес".Комунистите бяха преценили колко "доброволна просветна дейност" са провеждали  затова  ги забраняват/макар че по-късно те още по-брутално ни "приобщаваха  към еденната нация"/.Толкова  "културно" са действали че като срешнат жена на пътя с фередже са я биели с камшик и са и го късали/ имам записани  случаи от хора преживяли това/.А с каква цел  в Смолян е открито "мюфтийство на бъгаромохамеданите"-такава  глупост не може да има.
    По принцип нямям нищо против обсъждането на нашите исторически корени.Проблема е там че освен версията на "родинци и сие"/как някой с огън и ятаган дошъл и наложил исляма/ всяко друго мнение и теория се посреща на нож.Пък и каквато да е историческата истина  не може някой все да ме връща към някакви корени на християнството-попа Саръев достойно продължава делото на "Родина"

muti6:

--- Quote from: Hadj on December 07, 2009, 15:21 ---  
    По принцип нямям нищо против обсъждането на нашите исторически корени.Проблема е там че освен версията на "родинци и сие"/как някой с огън и ятаган дошъл и наложил исляма/ всяко друго мнение и теория се посреща на нож.Пък и каквато да е историческата истина  не може някой все да ме връща към някакви корени на християнството-попа Саръев достойно продължава делото на "Родина"

--- End quote ---
Ето едно интересно мнение на един Помак :

ПОМАК, ПОМАКИНЯ или ПОМАЦИ, това звучи гордо и славно и това са хората които са съхранили и запазили най-истински черти и характер на коренните жители на траките и тракийските царства, които някога са населявали териториите на сегашна България,част от Гърция, Македония и Турция.. Относно “ПОМАЦИТЕ” е видно,че по-голямата част от българските граждани не си знаят историята.Еднакво използвани и употребявани когато имат нужда и от етническите българи и от турците. Прочетете скритите източници и вижте археологическите разкопки,и все още незаличени паметници и гробища, и ще разберете, че помаците са наследниците на изгубената цивилизация на траките основно живеещи в районите на Родопи, Тракия и на териториите на днешна България,Гърция, Македония и Западна Турция. Другата простотия на нашата българска история са твърденията на някои “големи професори” с купени титли, че едва ли не помаците са приели исляма от слабост и липса на воля при османските нашествия - пълна глупост. Турците минали през плодородните и равни земи на Тракия,Мизия и Македония и оставили християните да се развиват, а отишли в недостъпните планини на Родопите да се борят със суровия климат и глада за да потурчват помаците.По-тъпи твърдения на тези професори-историци не може да срещнете.Най-правдоподобна истина е тази която мнозина не я познават, че помаците като местно население са приели исляма при пътуванията на арабските търговци и емисари към земите на днешна Испания през 7 - 10 век. Когато османските турци навлизат в земите на България и районите където живеят помаци - те се учудват, че там живеят местно мюсюлманско население с местен родопски диалект или наречия от българо-славянско-тракийско говорящи диалекти или наречения помашки език, които сегашна Гърция призна, защото направи голямата глупост вече над 100 години забраняваше на помаците да говорят този помашки език,а ги караше насила да говорят турски език, Най-добрата и силна връзка между различните етноси в България и съседните страни, които имат уважение и признават България като своя единствена родина е единствено този етнос “ПОМАЦИТЕ”. Единствено трябваше да ги оставят да си носят имената каквито си искат те и да ги оставят да си изповядват исляма, който като религия е най-мирната и уважаваща другия и различен човек.А разни некадърници пишат глупави и обидни книжчици, само и само за да вземат 5 лева и да създават противопоставяне на етносите в България. !А когато ги срещнете и ги познаете, просто се преклонете пред тях, и уважавайте ги за несгодите и трудностите през които са минали и въпреки това са се съхранили.

Hadj:
    Браво muti6.

Напълно споделям твоето мнение

petq:
За "Родина" първо съм чула от обикновени хора,помаци и когато разказваха за това което са правили,лицата им грейваха.Очите им заблестяваха,като обесняваха каде са ходили,как са играели хора,какви песни са пеели,колко горди и доволни са били,когато са печелели някакво надиграване или надпяване и т.н.Никой от тях нито веднъж не каза нищо лошо,че някой,от Родинци да ги е обидил с поведение или думи.Хората тук пазят хубави спомени от "Родина".Това за фереджетата,и въобще за възродителния процес отговорност носят само комунистите.Родина не е била нито фашистка,нито комунистическа организация,замисъла й е бил съвсем морален и хуманен!!!Относно мюфтийвството,изобщо не ме интересува,в джамия не влизам,но наистина звучи смешно.Възродителния процес е бил грешка и за това няма да се повтори,споко.Но и днешното бездействие на държавата,спрямо появилите се вече и в смоленско,ислямистки-фанатични организаций също е голяма дрешка.Аз лично много ще се радвам все повече конференций да има на тази тема и то не само в Смолян.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version