Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (183/240) > >>

Hadj:
 Не само при турците и помаците,въоще в Родопите никога не е имало нестираство.Хората които могат да претедират за този старанен ритуал са  от Странджа и по точно с.Българи.В Триград това което става също няма нищо общо нито с християните нито с мюсюлманите.Нестинарите и кукерите които учавстват по време на  "Орфическите мистерии" са докарани от организаторите от различни краища на
България.А колкото и да се опитвате да ни внушавате  познавам много добре обичаите,обредите,празниците и традициите си - те са в повечето случаи близки с турските села!

Hashashin:
Хадж, обичаи имат помаците в смоленско доста различни от турските, а на теб че ти се иска да са като турските е друг въпрос ;)

Hadj:
   Остана ти да ми кажеш  кои са и дедите и родителите ми  и тогава наистина  заслужено получаваш  званието " НА ВСЯКА МАНДЖА-МИРОДИЯ"

Hashashin:
Хадж нито те знам от къде си, нито кой си, нито за кво се бориш, а и слабо ме интересува че да ти казвам кой ти е дедо и кой бубайко ;)

Dobrev:

--- Quote from: Hadj on May 13, 2010, 20:46 --- Не само при турците и помаците,въоще в Родопите никога не е имало нестираство.Хората които могат да претедират за този старанен ритуал са  от Странджа и по точно с.Българи.В Триград това което става също няма нищо общо нито с християните нито с мюсюлманите.Нестинарите и кукерите които учавстват по време на  "Орфическите мистерии" са докарани от организаторите от различни краища на
България.А колкото и да се опитвате да ни внушавате  познавам много добре обичаите,обредите,празниците и традициите си - те са в повечето случаи близки с турските села!

--- End quote ---

Виж за нестинарство не знам да е имало по нашия край, но кукери се намират.
Стомановският нестинар е само един и той човекът е "прихванал" отскоро - има-няма десетина години. Ще си послужа с израза на един бивш модератор - туй се нарича "религиозен (па и културен) синкретизъм"  ;D

Ходжа, нали и ти си някъде в Девинско?
Иди поразпитай в Осиково да видиш няма ли кукери  ;)
Навремето идваха всяка пролет при нас.
Колко страх и уплах сме събирали като деца от тях, не е истина.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version