Български > Дискусии

"ПОМАЦИТЕ - изстрадана история" - нова книга от П.Япов �

<< < (18/33) > >>

Esil_Duran:

--- Quote ---исляма е пьрвата и последна религия,която помаците изповядат
--- End quote ---

Това е най-тъпото и наивно нещо, което съм чел в последните години..Да се отнесем със снисходителност, господа.

Kaplan:
Уелком цец ;)

Leyla:

--- Quote from: Esil_Duran on April 13, 2010, 13:41 ---Това е най-тъпото и наивно нещо, което съм чел в последните години..Да се отнесем със снисходителност, господа.
--- End quote ---

Li4i kolko malko si 4ela

isa71:
балканжи ,специално за теб-

,,Нѣкои отъ Аспаруховитѣ българи, още прѣди покръщането на Бориса, били приели исляма и арабски книги. Борисъ питалъ папа Николия — какво да направи съ нечестивитѣ книги, които българитѣ били получили отъ арабитѣ (сарацини) и които още се пазѣли отъ тѣхъ. Папата му прѣпорѫчилъ да изгори тия книги, но, отъ друга страна, го съвѣтвалъ да не употрѣбява насилие спрѣмо друговѣрцитѣ и да не ги прави християни принудително. [1] Не е чудно слѣдвателно, че при такива наставления, въ Борисовата държава ще да се е запазило мохамеданство и езичество и слѣдъ официалното кръщение на българския народъ въ 865 г. За съхранение на езичеството срѣдъ нѣкои славянски племена въ България слѣдъ тая дата поменахме по-горѣ, стр. 16. Но че и мохамеданството не е било загинало скоро въ България, имаме за това посочване въ единъ старобългарски номоканонъ, прѣписъ отъ ХIII в. [2] Колкото обаче и да сѫ се пазѣли мохамеданството и езичеството срѣдъ българското и славянско население на българската държава, тѣ не сѫ могли да повлияятъ върху българската народна словесность съ дуалистични гледища, защото тѣ сѫ липсвали въ тѣзи религии.,,
http://www.promacedonia.org/ji/ji_2_3.htm

Hashashin:
Боже, Боже. Къде в Отговорите на папа Николай пише, че е имало българи мюсюлмани бе Иса? Пише, че имало сарацински книги. Ами ще има как няма да има. Сега в България няма ли будистки книги- имаа- това прави ли българите будисти- Не. Смешно е да се твърди, че наличието на каквито е да е книги на даден народ, те правят поклонник на неговата религия. Аз тогава отдавна трябваше да съм католик.
Господин Йордан Иванов пише колкото да не мълчи.
Но ако приемем твърдението му за вярно, то помаците излизат прабългари приели исляма. Което е малко вероятно според мен ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version