Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (37/99) > >>

PETER:

--- Quote from: muti6 on February 08, 2011, 22:45 ---Има,има!!!Скоро ще, да го разбереш!!!Часовникът тик-така!!!
Поздрав!!!

--- End quote ---

Какъв часовник бе Мутиш? Да не си заложил някъде бомба, ей.
Не ми разваляй впечатлението за "мирния" ислям. :)

muti6:

--- Quote from: PETER on February 09, 2011, 09:48 ---Какъв часовник бе Мутиш? Да не си заложил някъде бомба, ей.
Не ми разваляй впечатлението за "мирния" ислям. :)

--- End quote ---
Това е нормалната реакция на атеиста-сатанист, да му се привиждат ,я бомби,я терористи.

Опасни" признаци на сатанизма или окултизма.

-презрение и насмешки над исляма и  християнството. 
-забележимо нараснала агресивност; депресия; необичайно или твърдо поведение. 
http://f-i-r-e.hit.bg/Main/satanizam.htm
Споко Петре вземи си хапчето,ке ти мине :D

Силвия:

--- Quote from: muti6 on February 08, 2011, 22:35 ---Силвия,нека да изясним нещо!!Ислямът е сериозна религия,за сериозни хора и никога не е проповядвал крайности.Другото всичко е неразбиране.Сами сме си виновни.
"Ислям" на арабски език означава покорност, смирение, покой. Думата "ислам" произлиза от арабския корен "селям". От този корен произлизат и думите: мир, спокойствие, сигурност, чистота, здраве, поздрав, смирение, снизхождение, благополучие.
"Религията при Аллах е Ислямът." Коран [3:19]
За много хора забулената жена е символ на исляма,от друга старана е гледана със съжаление,дори презрение.Това се дължи на непознаването, на неразбирането на чуждата култура и религия.Дефакто тези хора гледат през собствената си призма , предразсъдъци и нежелание за разбиране на инакомислещия.

„О, Пророче, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото (когато излизат). Това е най-подходящото, за да бъдат разпознати и да не ги огорчават. Аллах е опрощаващ и милосърден.” 33:59
Тук вече се говори за жените на вярващите и хиджабът добива подчертано религиозен отенък ,като се разпростира върху всички приели исляма.За мюсюлманите забраната срещу хиджаба е насилие и груба намеса в личното пространство на човека.Много западни държави уж защитават свободата на личността и свободния избор,но аз го наричам лицемерие.Така или иначе въпросът е деликатен и изисква много толерантност и разбиране ,ама де ги тези ........:)

--- End quote ---

Това, за което аз споменавах, мутиш, бе, че т.нар. религиозен канон за начина, по който да изглежда мюсюлманската забрадка, не произтича пряко от сурите на Корана, а е от по-късни хадиси или тълкувания. По времето на пророка Мохамед не е имало въобще точно забрадки, нито се споменава за такива в Корана, имало е т.нар. покривала – парче плат, които са се слагало върху главата и се е спускало към пазвата. Колкото до предразсъдъците, предразсъдък значи всъщност пред-разсъдък, преди разсъдъка, боравенето с готови отговори или представи т.е. Смяташ ли впрочем, че ако за едни или други мюсюлмани въпросът примерно за това откъде идва канонът за начина на връзване на забрадката, защо той е различен от това, което пише в Корана, въобще не се дискутира даже или страх има някакъв да се дискутира – в подобно недискутиране няма никаква предразсъдъчност?

Християните впрочем, християнските общества в Европа, са минали през достатъчно перипетии и сложна еволюция, преди да се осмелят да не вярват сляпо на всеки духовник, на неговите тълкувания, неговата верска ревност и пр. Преди да се осмелят да виждат, че не всяка догма или допълнително тълкувание ги приближава към божествената искра, към Духа Божи, не всяка догма или тълкувание идва от Бога, в крайна сметка, колкото и деликатна и даже рискова малко да е тук „почвата”. Ако не бяха извървели този еволюционен път, нямаше да има, в края на краищата, нито отделяне на църковната от светската власт, нито т.нар. права на човека и пр., нямаше точно в тази европейска цивилизация, която е и християнска, да се родят тези идеи и обществени практики. Защото те са се родили именно на т.нар. Стар континент, не някъде другаде, и от него са тръгнали да се разпространяват в останалата част от света.

Ислямът също се нуждае днес, според мен, ако ми бъде позволено да кажа (съзнават това или не неговите най-видни или не толкова видни духовни представители в една или друг страна), от някаква по-добра самофлексия.Нуждае се от смелостта на чистия, и верски, и светски просветен разум, който да помага на вярата, да помага на духовното израстване, и то не чрез малко или повече спекулативни конструкции, както е къде по-лесно да се прави, а по съвсем друг начин. Макар че сигурно и такива тенденции има, и такива личности, това, което в немалко страни може да се види, е апогей на догматика, която се опитва да използва вярата като идеология, апогей на догматика, изкривяваща духовността, въпреки че тъкмо за нея иска да се бори. Догматика, която не само не допуска достатъчно честно и просветено мислене за вярата, но се и опитва, подобно на една християнска догматичнот преди векове да доминира, плаши, наранява, наказва и пр. "в името на Бога”.

Svetla:
Тук вече се говори за жените на вярващите и хиджабът добива подчертано религиозен отенък ,като се разпростира върху всички приели исляма.За мюсюлманите забраната срещу хиджаба е насилии груба намеса в личното пространство на човека.Много западни държави уж защитават свободата на личността и свободния избор,но аз го наричам лицемерие.Така или иначе е въпросът е деликатен и изисква много толерантност и разбиране ,ама де ги тези ........:)

Извинявай, Мутиш, ама аз съм виждала по улиците жени с хиджаб - като призраци са, направо е страшно, именно защото културата е различна в Европа... Да си ходят с хиджаб в мюсюлманските страни, в къщи, в джамията, на техни събирания, там е ежедневие, а не да се разхождат по улиците и на обществени места, и да налагат косвено своето виждане в другите страни.

Защо трябва да се набиват на очи и да правят подобни демонстрации в Европа и Австралия?  Те не трябва ли да се съобразяват със страните, които са ги приели, да спазват законите, според тебе?
И вярата в Аллах само в дрехите и външните белези ли "се съдържа".
А тия принцеси от арабските страни, които ходят да "се обличат" в големите модни къщи,  мога да те убедя, че не се разхождат с хиджаб, даже не слагат и забрадки, а минижупи, и така се снимат в лъскавите илюстровани  списания ...
Да не ти разправям пък в Тунис как набързо "туристките и туристите" от Либия и Алжир се разсъбличат до басейните на хотелите в Хамамет, за да се пекат и плуват, в Мароко е същата работа...  8)

tersid:
 На вас май,само призраци ви се привиждат ,но накрая маймай ще излезе ,че призраците са в развинтеното ви  въображение.Има една много хубава българска поговорка  ,която указва да не се съди за хората по дрехите ,ама то сте толкова и българи ,като че ли.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version