Български > Религия и мистика
Забрадката - аксесоар, символ или задължение
havaika:
--- Quote from: Mariana on August 04, 2012, 17:43 ---п.с.:
Имам още един въпрос - изискването да се виждат само ръцете и лицето на жените според текстове от сури на Корана ли е или е пак следване на тълкуватели?
Не бих се учудила, ако е второто.
Ако пък някъде в Корана пророкът Мохамед е казал, че задължително само ръцете и лицето на жените могат да се виждат, бих искала да цитираш точният текст, доказващ това, а не предписанията на тълкуватели, които и да са те.
--- End quote ---
Защо умело отбягвате облеклото на монахините,А? ;) ;D Или имате предрасъдаци към определени религии.Не излагайте християнстото което проповядва "надежда ,вяра и любов" ;) ;D
Нещо тука вуни на религиозна инквизиция ;D ;)
havaika:
--- Quote from: havaika on August 04, 2012, 21:01 ---
Защо умело отбягвате облеклото на монахините,А? ;) ;D Или имате предрасъдаци към определени религии.Не излагайте християнстото което проповядва "надежда ,вяра и любов" ;) ;D
--- End quote ---
До сега не съм чела някой ислямски сайт да осъжда облеклото на монахините ;)
Mariana:
--- Quote from: havaika on August 04, 2012, 21:01 ---
--- End quote ---
За монахините писах не веднъж и дваж.
Лично заради тебе писах.
Не се прави на луд, ако обичаш.
Mariana:
--- Quote from: havaika on August 04, 2012, 21:02 --- До сега не съм чела някой ислямски сайт да осъжда облеклото на монахините ;)
--- End quote ---
Ти сам се цитираш и сам си отговаряш... :)
Пък и не е вярно това, което казваш.
Лично аз съм чела текст, в който един професор по ислямско богословие се опитваше да сравни облеклото на монахините с това на мюсюлманките. Но той не знаеше разликите или поне не беше показал в текста си, че ги знае.
Защото монашеството, първо, далеч не е само за жени.
И мъже, и жени, стават монаси.
Те се обличат аскетично, отричат се от света, не се женят, не правят деца и пр.
Отричат се от материалните неща или поне такива са обетите, които дават.
Монахини и монаси има, впрочем, не само в християнсвото.
Има и в будизма.
(Разликата между християнските и будистките монаси е, че едните обричат обикновено завинаги на такъв начин на живот, а вторите могат да се откажат от него. И облеклата им се различни. Както и духовните практики разбира се.)
Но това така или иначе са хора, които избират да се отрекат напълно от материалния, от семейния, от светския живот.
Затова сравнение с мюсюлманките, които са хора и жени като всички други, които правят семейства, раждат им се деца, не живеят в монашески общежития в манастири и пр., не е удачно.
Може би само с дервишите може да се направи някакво сравнение, от някаква гледна точка.
Или с мюсюлманските отшелници, някои от които са започнали да се почитат по-късно като светци - от алианите например.
(Тук можем да се сетим за Демир баба, който има теке близо до Свещари. И където всяка година и дейците на ДПС ходят, но това е друга тема.)
Като заключение мога да кажа, че намесата ти в опит Мутиш да не отговори ако може на въпроса, който му зададох, или този въпрос да се забрави и затлачи в дискусията, беше - което хич не е нетипично за тебе - доста некоректна.
muti6:
Mariana,
Доста опростяваш нещата.Тълкованията на Курана очевидно са доста по -тънка част, както сама се досещаш. Не всеки човек може да тълкува правилно( не може да си имаш лично виждане за значението на всяка дума), а от там насетне може да влезне в неверие(поради липса на знание-общо казано).Има си наука на която е най-добре да се облегне всеки един мюсюлманин,казва се "Тефсир" Ние трябва да уважаваме всички велики ислямски учени,вкл. Четирите имама,Имам Абу Ханифа,Имам Шафи,Имам Хамбал и Имам Малик (нека Аллах да е доволен от тях).Те са велики учени и нека Аллах ги възнагради заради техните проучвания и неуморна работа.Тълкуването е свързано с познание за история на Исляма,хадиси, сунна и Коран и Керим.Няма нищо нередно някой да споделя мнението на Имамите по дадени въпроси.Хайде, да не се стремим да омаловажим с лека ръка труда на тези велики за нас Ислямски тълкователи.
Деликатното ми мълчание по някои въпроси означаваше,че имах надежда да активирам прозорливостта ти и да стигнеш сама до определени изводи,да ама не!!!
Прибързаната ориентация в повечето случаи води до погрешни заключения, Марияна!Бърза си с заключенията и квалификациите,това говори за лековерен ум:) Различните хора имат различни възгледи относно едни и същи неща.Понякога сами предизвикваме отрицателните си емоции, особено когато не сме разбрали нещо правилно.. Моето лично мнение е, че ти наистина се опитваш да накараш някой да ти сипе готов акъл, без да изглеждаш, примерно, неразбираща.Твърде очевадно е,но пак май ще остана неразбран!Тука едва ли някой ще се хване да ти обяснява по-подробно,но ако държиш да научиш нещо повече си промени каруцарското държане и опитай с по -мили и приятливи думи.От това никой не е умрял:). Без лоши чуства го казвам,постовете ти наистина започнаха да ми стоят на криво.
Ако наистина искаш да донесеш мир на света, първо трябва да донесеш мир на себе си. Човек не може да даде това, което няма...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version