Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
ibrahim65:
Скот не ти зная годините, може би трябва да ти казвам ого, но ме радва това че си общувал с ПОМАЦИ дано да не са били от тези кадето са българеят или турчеят, защото има и такива. Иска ми се по един ден да си стисним ръцете та да видиш истински ПОМАК, който не сваля шапка на никой, защото няма за какво, всички етноси са като нас ПОМАЦИТЕ, само че някой си имат БАН, и след това не можиш да им затвориш устата.Превръщат се в стари пра стари вилики и т.н.
skoti3:
Ибрахиме доста по-млад съм от теб, но това не означава, че трябва да мълча, трябва да кажа това, което си мисля. Вие сте били в едно поколение дето сте пострадали от възродителния процес и ви разбирам, а ние сме в един друг период и истината, че не трябва да се избягваме, опознаването е това, което ще разруши прегради. Част от този сайт ( не говоря за теб) насаждат негативизъм към българите и аз просто трябва да се защита. Това какво направили атака пред Баня Башъ например е недопустимо да се преписва на всички българи християни, ако беше нещо друго атака щяха да увеличат подкрепата си, а в случая тя спадна и то много. А както някой каза, че никой не се е намесил да защити мюсюлмните, еми то и християните не се защитават взаимно, когато трябва. А това дали се българеят, турчеят или нещо друго помаците няма значение, това не е било тема и лично за мен това няма значение. Дори по едно време съм имал за началник турчин и след няколко години от както не работя при него не мога да кажа лоши думи, не съм расист. На мен ме е дразнело винаги пропагандата, а не , че някой е турчин или така нататък. Относно помаците факт е, че някои се чувстват турци, едни българи, а трети различни от българи или турци. Но това няма значение за мен, само да няма пропаганда и да се натрапва на хората, че са такива или други. И да завършва за спора българи-турци, тук няма расизъм, защото и двата народа са доста близки като цяло.Може да сме били от Османска власт, но също така сме преживявали и общи падения, например след първата световна война. Когато съдбата на България и Турция е била подобнa.
Rasate:
--- Quote from: ЖАРКО ЖЕГЛЕВ on December 22, 2012, 17:49 ---Западнохунската империя на българския хан Атила се нареждат иранските племена, представени
главно от източноиранските по произход алански племена, които към началото на Новата ера
обитават земите около Каспийско море, ограничени от Аралско море, Северен Кавказ, Танаис и
подножията на Урал, през І в. се съсредоточават и усядат в Южноруската равнина, на изток от Дон
и на север от Кавказ, през ІІІ в. нееднократно навлизат в пределите на Римската империя, през ІV в.
влизат в хунския военно-племенен съюз и вземат участие във Великото преселение на народите,
през 370 г. са изтласкани от хуните на запад, през V в. част от тях достига до Галия, Испания и
Северна Африка
--- End quote ---
Жарко-знаеш ли,че в днешна Либия или старото алано-вандалско кралство има планина която се нарича Българска.
Това е интересно да го знаеш.Тъй като в Испания и Франция в областта на старите Алански кралства има подобна топонимия.
Поздрави.
Rasate:
--- Quote from: С.Стефанов on December 22, 2012, 19:03 --- Добре бе уважаеми Расате,
След като разбра,че тук в този сайт никой не те взема насериозно,а гледат на твоите писания както се гледа на виц/анекдот/,защо не спреш да се излагаш бре човече.Като имаш амбициите на историк,доказвай си ги на друго място,където аудиторията е друга,по-простовата,тъкмо за Вашите умозаключения.Нас не ни вземай за полуграмотни.Честно казано Ние сме поне на едно стъпало над Тебе.
--- End quote ---
Хубаво е Г-н Стефанов да блеснете с известни знания-защото досега не съм прочел нещо значително нито от вас,което да говори за "високото" Ви интелектуално и познавателно ниво.
Ортодоксалната историята в нашето време не е реална,а се пише от определени фигуранти,подчинени на определена държавна политика.Т.е. диктува се от така наречените Велики сили..
Политиката на Великите сили създадоха Великото преселение на народите,въпреки,че данни за него няма.Истината е,че периодично към Европа има номадски вълни от Азия довели и самите гърци,германци и пр. тук на Балканите.
Въз основа на тази политика и готите от траки станаха германи- за случаят се нарочи един доста по късно създаден кодекс -"Сребърният кодекс" свързан с тевтонският орден за готски.Макар,че по времето на готите технологията за неговото изработване да е била непозната.
В момента въпреки това "историческите" светила залагайки на историческата слепота на масите все още повтарят,че е готски. ;D
Така и куманите станаха тюрки въз основа на един кодекс наречен кумански-въпреки,че самият кодекс е създаден по време и на място,където не имало кумани и въз основа на език говорен и до днес от Кримските татари,който е хибриден между огузки и башкирски.
И накрая българите бяха нарочени също за тюрки,въз основа на хипотезите на един руски изследовател на Китайските архиви(Гумилов),въпреки,че няма почти никакви доказателства за тюркският им произход.
В нашата историография въз основа на една или друга хипотеза се четяха само тези източници ,които имаха косвено отношение по защитаваната теза,пренебрегвайки се други,които я оспорваха.Това едностранчиво четене бе подчинено на теорията продиктувана от големият брат(Русияза или СССР),която като цяло е антибългарска.
Истината е,че погледнати като цяло всички източници говорят за не тюркски произход на българите,като се разделят на две-за местен или за ирански произход.
Кое говори за нашият произход:
-Източниците
-Езикът
-Фолклорът
-Името на самият ни етнос
Поздрави
Rasate:
--- Quote from: onegavon on December 22, 2012, 23:42 ---Расате какво разбираш под наша дума за блед - прабългарска ,тракийска ,сарматска, аланска ,хунска или някакаква друга?Едно подсказване:
български
блед- бледны / белоруски/
блед- blady / полски/
блед - бледный /руски/
блед - bledy / словашки/
блед- bled /словенски/
блед- блед /сръбски/
блед - блiдий / укр./
блед-blijed /хърв./
блед-bledy/ чешки
Според мен Бледа може да е от белорус до хърват по избор от горепосочените.Сега да не излезе,че единия брат е тюрк другият славянин.Малко като сега в БЮРМ дядото и бабата българи внуците антички наследници на на Аце.Та и твойта работа същата.
Моля , те спри да компрометираш българската национална кауза с тези фантасмагории в стила на колегата икономист П. Добрев.Който е компетентен по всички видове чеченски и памирски диалекти, от там и с древните български говори запазени и до днес в селата около Мазари Шариф
--- End quote ---
Говорим на един език-Блед е славянска дума,а Атил(Atta-Татко, Il-бог) е иранска.В случаят Ил е шумерска заемка в иранските и семитските езици.Интересното,е че сред българите има редица имена използващи този суфикс,наравно с Рих(Цар),Мир(голям) ,Ар(човек)-оттук Борил(Борец на Бога),Аспарих(Царски ездач),Владимир(Голям владетел),Богор*(Човек на бога) и пр.
Въз основа на това лесно се обяснява защо титлата боил от езическият период се превъплъщава в християнската бойар- самата християнска религия сваля божественият ореол на военната аристокрация превръщайки ги в хора(Бой/Ил-Бой/Ар,Ил-Ар).
Поздрави
* Богор е едно от имената на Борис-Михаил,и носи в себе си определено значение-Човек на бога.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version