Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Силвия:
--- Quote from: Hat on October 25, 2010, 09:24 ---Аз не сьм историк и няма да бьда но от това,което сьм чел разбирам,че бьлгарската история е разкьсана от дьлбоки противоречия особенно най старата.По нито едно становище няма единно мнение дори при основаването на Бьлгарската дьржава има разминавания в годината,да не говорим за преди това.На фона на тази разпокьсаност някой да ми твьрди,че помаците са бьлгари и т.н. най малкото ми струва странно дори и налудничаво.Всички източници относно произхода на помаците са унищожавани и прикривани много, много старателно почти невьзможно е да бьде вьзстановено нещо истинско само и само да побьлгареем.Напоследьк излизат все нови и нови факти,които доказват обратната теза.Проблем относно достоверността било обаче,че идват от Турция или от другаде а не от нашите архиви.Е рано или кьсно истината ще излезне на яве.
--- End quote ---
И аз не съм историк, Hat. Не съм следвала история.
Колкото до това, че не сте били българи, не искам да се повтарям и да пиша неща, които вече съм писала в тази тема, но белезите, маркерите за един етнос са в т.нар. майчин език и във фолклора, народните песни и пр. на съответния етнос. Тези белези не зависят от това кой ще ти каже, че си примерно наследник на кумани или на араби или на не знам какви. И каквото и да си прочел, впрочем, от турски източници – спомени го – кажи, прочетох, че помаците произлизат от еди кой си етнос или народ. Така продължаваш да звучиш голословно, заявявайки, че еди какво си не било вярно, без да казваш какво според тебе е вярно и защо е вярно.
Не знам впрочем, дали смяташ Р. Турция за своя матична държава, както се казва, и турския език за свой майчин език. Ако смяташ така, не знам какво би могло въобще да ти попречи да се наричаш турчин, не помак, което би било, при майчин език турски (и без да е човек задължително мюсюлманин, защото вяра и етнос не са едно и също нещо) естествено и логично. Някои среди в Р. Турция като наследник на Османската империя не се отказали, впрочем, като че ли, да гледат на помаците като някакво свое население едва ли не, поради верската принадлежност. Не от вчера се появяват всякакви версии за произхода на помаците. Всякакви, само не и български да са корените, колкото и очевидно да е, ако човек сам не иска да си затваря очите, че белезите за етнически произход не са други, а такива. И понеже, от друга страна, много пъти българската държавна политика към помаците през миналия век е била глупава, недалновидна, насилствена, всички тези опити за намиране на едни или други несъществуващи етнически корени за помаците, ти се виждат може би, и вероятно далеч не само на теб, като чистата и свята истина. Защото искаш вероятно, би се радвал да са истина. Човек не избира нито с какъв етнически произход, нито в какво време, нито в коя страна и пр. ще се роди. Но когато по каквото и да било причини бяга от част от своята идентичност, смятайки, че я търси, човек всъщност от себе си бяга, от собствените си, били те и по-далечни във времето, предци. И изпада в ироничната ситуация, опитвайки се за защити максимално, на 100 % своята идентичност, да се отказва от част от нея, защото смята може би, че така е правилно.
Колкото до т.нар. прабългари и до древната история, има кой да се рови и да избистря нещата в нея, не се притеснявай. Ако не беше един значителен период от пет века, в който основаната от древни българи държава на Балканите да не съществуваше въобще на географската и политическа карта; и ако нямаше, също така, този период от 45 години през ХХ век неглижиране на тази древна история по съвсем други, идеологически причини, и древната история щеше да е доста по-добре изяснена и изучена. Не съди за своите съвременници, впрочем, за всичко, по себе си. Българите, с които толкова много държиш никакви етнически връзки да нямаш, всякакви проблеми може да си имат и си имат, но те въобще не са се чувствали и не се чувстват объркани по отношение на етническата си идентичност. Не бягат нито от народните си песни, нито от майчиния си език, нито тези песни или този език който и да било би могъл да ги убеди, че са чужди, не техни. И това разбира се се отнася далеч не само за тях, а за повечето, за почти всички етноси и народи по света, които историята (която на всички е поставяла много изпитания) не е успяла да обърка отвътре по каквито и да било причини така, че да не могат сами да намерят пътя, баланса, между вярно и невярно, достоверно и недостоверно за собственото си минало.
Помаци не е имало нито като название, нито като общност преди част от християнството (според някои еретически християнско, споделящо идеите на богомилството), население в Османската империя да приеме исляма. Много вода изтича от тогава и много неща се случват, но неслучайно помаци са онези мюсюлмани, които говорят на български диалекти, а другите християни или последователи на богомилите в Османската империя, които са приели исляма по нейно време и не са били с български етнически произход, имат други названия. По времето на империята това приело исляма население има повече права и отговорности в нея, отколкото т.нар. рая, отколкото християните в нея. Османската империя е била теократична монархия, т.нар. правоверни в нея са имали по-различно положение и статут от т.нар. неправоверни. След като тази империя почва да се разпада, както всяка империя рано или късно почва да се разпада; и гърци, сърби, българи и пр. възвръщат своята самостоятелна държавност; за това население, за което вярата, ислямът, е основна част от идентичността - и върху който, при това, се извършват репресии и натиск заради тази вяра във възвърналите самостоятелната си държавност балкански страни - е доста трудно и болезнено да приеме; и в наши дни е трудно да приеме, оказва се; че има, както е в случая с помаците, общи етнически корени с българите. То не иска изглежда, не иска поне сред мнозина от принадлежащите към него, да има такива етнически корени, такъв етнически произход. И макар че времената вече, слава Богу, са други, и макар че вече никой спрямо никого не е по-долен и всеки свободно може да изповядва своята вяра; всички онези жертви, физически и психически, които са били дадени в името на верската принадлежност при няколко поколения от това население, го подтикват да търси етнически корени или произход къде ли не, само не и там, където те в действителност са. Това прави този въпрос сложен, емоционален, отхвърля, оставя на заден план някак си рационалните изводи и признаци.
Hat:
Много дьлаг и прочуствен постинг от който разбирам,че твоите убеждения относно произхода на помаците са на пьлно точни и ясни и дори няма смисьл от много, много коментари.Вьпреки че не си историк,както казваш не ти пречи да се гмуркаш много надьлбоко в историята ни и да се задьржаш в мьтните и води вьпреки,че нямаш водолазен костюм.Аз искам да те попитам дали някаде, там долу из дьлбините си срещала, че помаци т. е. хора изповядащи исляма на Балканският полуостров е имало още преди идването на турците и преврьщането на Турция в империя.При настьпването им на запад през днешна Бьлгария те срещат население,което изповядва исляма и говори местният език.
sirrio:
--- Quote from: Hat on October 26, 2010, 09:48 ---...че помаци т. е. хора изповядащи исляма на Балканският полуостров е имало още преди идването на турците и преврьщането на Турция в империя.При настьпването им на запад през днешна Бьлгария те срещат население,което изповядва исляма и говори местният език.
--- End quote ---
Hat, и аз мисля че точно тук бъркаш. Или ако аз съм в грешка, дай някакво доказателство за това твое твърдение.
Hashashin:
--- Quote from: Hat on October 26, 2010, 09:48 ---При настьпването им на запад през днешна Бьлгария те срещат население,което изповядва исляма и говори местният език.
--- End quote ---
И кой е този местен език? ;)
Rasate:
--- Quote from: Балканджия on October 26, 2010, 10:40 --- И кой е този местен език? ;)
--- End quote ---
Че кой-български разбира се :D :D :D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version