Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (114/325) > >>

KaraIbrahim:
  oxyuranus,

само Дринов и Иречек застъпват тезата,че славяните са дошли на Балканите в края на 7-ми век.Има и други автори,които смятат именно славяните за автохтонно население тук.Само че много хора четете  едни-единствени историци.Като този,който без никакви особени доказателства и на базата на твърдението на скандалния Пловдивски митрополит "откри"   мощите на Йоан Кръстител.
  Та въпросът ми е:във времето,когато славянските ни предци са приели исляма,кое точно им е било общото с българите освен името на държавата?

oxyuranus:
KaraIbrahim, написах-нападенията на славяните започват през 6-ти век, а трайното заселване започва през 7-ми век. И това го мислят не само Иречек и Дринов, а и съвременици на събитията- Йорданес:
“Чрез своите провинциални управители Юстиниан се противопоставил в многобройни сражения на херули, гепиди и българи, които опустошавали често Илирик, и храбро ги сразил. Това са бедите, които римската държава понесла, освен всекидневните нападения на българи, анти и славини. Ако някой поиска да ги узнае, нека разгърне без досада летописите и списъка на консулите и ще намери държавата в наши дни достойна за оплакване.”
Прокопий Кесарийски: “Докато в илирийския град Сердика [византийският военачалник] Герман събирал и устройвал войската и най-усърдно подготвял всичко за войната, в ромейската земя нахлули славяни в такова множество, каквото никога по-рано не било виждано. Те преминали реката Истър [Дунав] и дошли до Ниш. Когато неколцина от тях се отдалечили от стана и скитали и обикаляли поотделно тамошните земи, те били заловени и вързани от някои ромеи, които ги разпитали защо и с какво намерение тази славянска войска е преминала реката Истър. Те твърдели, че били дошли, за да заемат чрез обсада самия Солун и градовете около него.[…]”
Псевдомаврикий, Йоан Ефески:
"В третата година от смъртта на император Юстин и възцаряването на победителя Тиберий [581 г.] проклетият народ на славяните извърши нападение. Те преминаха стремително цяла Елада, Солунската област и цяла Тракия и завладяха много градове и крепости; те ги опустошиха и изгориха, взеха пленници и станаха господари на земята. Те уседнаха на нея като господари, като на своя собствена, без страх. И ето в продължение на четири години и досега поради това, че императорът е зает във война с персите и изпраща всичките си войски на Изток [Мала Азия], поради тази причина те се разпръснаха по земята, уседнаха на нея и широко се разпростряха, тъй като Бог им позволява."
Достатъчно ли ти е? Не е писано от българин, който иска да възражда помаците, а от чисти ромеи.
Стана ми интересно-кога славяните са приели исляма и от кого? И какво са правили през това време византийците, как са се отнесли към това явление-приемане на исляма от етнос, който се намира на балканския полуостров-най вероятно крайно етнически толерантно!

oxyuranus:
И най важното-един самоопределил се етнос/незвисимо дали като българи, помаци, ромеи, арменци, сърби/ влиза в контакт със съсъедните етноси, племена-поне в трите аспекта които ти написах-военен, търговски, духовен и другите етноси засвидетелстват това-чрез договори, чрез описания, чрез вплитане в историята на описващия етнос. Посочи ми такава изява на етнос : 'помаци" , засвидетелствана от византийци/ромеи/, българи, сърби, латинци, араби или каквито намериш за добре.

PNK2003:

--- Quote from: skoti3 on August 28, 2011, 22:48 ---Милета не е религиозна общност. А обществена, административна система, която обхваща хора с една вяра.

--- End quote ---

Скоти3,
Миллет е точно религиозна общност.  Какво значи общност?  Няма нужда да задълбаваме в спор относно точната дума.  В случая става дума, че в Османската империя населението е било разделено на миллети по религиозен признак - мюсюлмани, източноправославни, католици и т.н. 

По-същественото е, че отново се говори за различни неща - миллети и народи.  Дори в Турция не съществува миллетската система, а според някои помаците, гораните и торбешите били един миллет.  Въпросът ми беше към кой народ принадлежат помаците, гораните и торбешите.   

Тоска:
Направих адин ДНК тест и то пукаже че имам славянски гени ама също така имам и други гени. Датата е 2011 и пак тросиме луде съ чист кроф.   :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version