Türkçe > Güncel

Bir gazete haberi: Türkleşmiş pomaklar

<< < (5/13) > >>

rodoplar:
Da nypalno prav si tufca35! nie sme pomatsi i nie trqbva da se gordeem sys tva ;)

Тоска:
@Bursa yazdıklarına kısmen katılıyorum. Türkiyede pomakların devlet eliyle asimilasyonuna dair elle tutulabilecek bir örnek yok. Asimile tanımının gönüllü entegrasyon olarak ele alınması bu bağlamda daha yerinde olur. Türkiyede ve batıtrakyada pomakların tamamıyla türkleştikleri yadsınamaz bir gerçektir ama türkleşme konusu kendi içerisinde ayrı bir muammadır zira türklük ve millet oluşumunu etnik kimlik belirleyemez. Türklerden daha Türk" olan, 1821'de Yunanlılar ayaklanınca "gavur"a karşı silaha sarılanı, üstelik Osmanlılara karşı milliyetçilik yapmayan tek Balkan halkı olan Boşnaklar fazlasıyla türk olmayı hak ediyorlar değilmi? Oysa onlar hiç bir zaman türk etnisitesine ait olmadılar. Bazılarının durup düşünmesi lazım ki ülkemizin üzerinde oynanan binbir türlü oyunun figüranı olmayalım.

Ziyaretçi:
 Valla sefgili Tufca35
 Şu bahsettiğiniz konulara kısmen katılıyorum kısmen katılmıyorum.Türkiye de yaşayan herkes mensup olduğu ırkı ve dini söylemekte öyle cesur ki ifade ederken hiç kimse sıkıntı yaşamıyor.Tokat'ta Ermeni köyü var o kadar gururlar söylüyor ki Ermeni olduklarıdan,Okuduğum universitede de Ermeni ve Rum kökenliler ile birlikte idim çok gururla söylüyorlar, sizin orada da çerkezler çerkezim diyormuş..demekki bu konuda Türkiye de bir sıkıntı yok..Aksine Bulgaristan da yapilanlari sağır sultan duydu...
 Şunuda ifade edeyim, tanıdığım Rum arkadaşlar Rumca bilmiyorlardi.Neden dedim? bilmem dedi ! ''belkide burada konusacak pratik yapacak kadar gerekmedi ''dedi.Bunu bizlere yordamalı evet annemde çok iyi pomakça biliyor babamla kısmen gerektiğinde konusuyor.nerden öğrenmiş? Annesi komşuları ile konusurken yani doğal ortamında bolca pomağın olduğu bir ortamda doğal ,motor bir öğrenme sürecinde öğrenmiş.Şimdi bazı kelimeleri soruyorum anneme Türkçe kelimeler kullaniyor. unutmuş! bundan daha doğal bir durum olabilir mi?Kullanabileceği bir alan yok! dil çok önemli bir unsur ama Kenya da Türkçe konusacak bir kimse bulamazsanız yavaşça yaşadığınız bölgedeki dile adapte olursunuz..Buna asimile demenizi şidetle red ediyorum asimile kavramı çok farklı..Hadi Pomakça ögrenelim ? nerde ? Bulgaristana mı gidicem? Bakın yeni bir sorun daha...Sorunu irdelerken herkes bi yerinden tutuyor bunun neticesinde herkes bir yerlerden çekiştiriyor hatta bazıları en son konusulmasi gereken şeyleri en başta tartışmaya başlayınca bocalıyor insanlar,Nasreddin Hoca hikayelerine dönüyor .. sende haklısın..
                                                                                                                          Saygılarımla...

Ziyaretçi:
 oldumu Önder söylediklerinde kendin çelişiyorsun...
 Hem devlet eliyle asimile yok diyorsun hemde Türkiye ve B.Trakyada ki Pomaklarin Türkleştiği yadsınamaz bir gerçektir diyorsun..yine başladığımız noktaya geliyoruz..Bir parça senin ''Pomak'' konusunda Bulgaristan merkezliyetçiliği kabul etmiş olman anlaşmazlığın baş aktörü.Zira diğer Pomakları kaybedilmiş ,yitirilmiş, asimile olmus ( gerçi entegre olmayı da aynı kavrammış gibi kullanır olduğunuda görüyorum)olarak görmene sebep oluyor. Asimile olan insan ''POMAK'' kelimesini ağzına almaz.
  Başka bir anlaşmazlık sebebimiz pomakların irksal kökeni konusunda( bu tartışmanın aslında öncelikli mesele olmadığını defalarca söylememe rağmen mecburen cevap vermek babında konunun içerinde buluyorum kendimi )Ben Pomakların Bulgar Müslümanı olduğu savını kesinlikle desteklemiyorum , yine daha önceki yazımda bunların sebeplerini kısmen ifade ettim.Bu bakış açıları bazı kavramları açıklarken çatışmamıza ( fikirsel olarak ) neden oluyor.
  Kan kusturulan Bulgaristan Pomakları asimile olmadı da refah içerisinde Türkiye nin en güzel bölgelerinde en ufak bir tacize ayrıma uğramadan yaşayan Türkiye Pomakları mı asimile olucak ?
                                                                                                                Saygılarımla

Тоска:
@Bursa türkleşmiş olmasından kastım asimilasyon kesinlikle değildir. Asimilasyonun diğer bir tanımı olan başkalaşma farklı şekillerdede gelişebilir. Osmanlının ümmet mirası üzerinde yeralan ve kendine ait bir devleti olmayan pomakların türkleşmesi doğal bir olgudur. Ayrıca balkanlar gibi yüzlerce kavimin izlerinin bulunduğu bir bölgede etnik temelli yaklaşımın ne derece geçerli olacağıda tartışmalıdır. Bunun yerine eksik bir yaklaşımda olsa ortak dinin en önemli öge olduğuda aşikardır.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version