Български > Дискусии
В памет на Баташките мюсюлмани !
zinia:
--- Quote from: subigi kurt on July 06, 2012, 21:15 ---Г-жа Мариана, постарали сте ce малко да бъдете обективна, но не е достатачно.
Част от жестокостта на това, което се случва в Батак е именно, че оръжието e събрано и предадено на Ахмед ага и неговите башибузуци срещу обещание за помилване. Издали са оръжието защото са нямали друг изход. Предците на Батак са предложили още първата вечер да се предадат, но младите юнаци предпочели приключение.Обективно ли е да се очаква прошка след като са убити 25-30 Помака. След като оръжието на баташките въстаници отива всичкото при Ахмед ага, тогава почва клането на наистина невъоръжени хора. Не само, че не са помилвани за това, че са въстанали (както им е било обещано, ако си предадат оръжието), ами това, че вече не са били въоръжени е станало част от смелостта един вид, на убийците.Кои са убийците??? Кой уби тези 20-30 Помака първата вечер??? a от въстанниците няма нито един убит. В обсадата на Батак са участвали баща, син, братя, роднини. Представи си картината, невинни хора са убити от разбойници-хайдути.
Кой и как ще спре тези бащи, синове братя и роднини. Те нямат ли чувства. Убитите Помаци не са ли били важни за някого?
Мисля че някои от Батачаните са си го испросили и то много яко. Ако е имало невинни избити естественно че никой не би го желал но в такива моменти покрай сухото гори и суровото.
--- End quote ---
Доста сурово е изгоряло в Батак, доста. Ама напълно съзнателно. И то да беше само Батак....
botev:
--- Quote from: zinia on July 09, 2012, 13:16 --- то и помаци нямаше да има.
--- End quote ---
То и сега няма! Повечето знаят произхода си и затова не си върнаха турските имена! Вече и религията не им пречи, виж на колко ''помашки'' селища в родопето кметовете и общински съветници са от ГЕРБ и др.
tersid:
--- Quote from: zinia on July 09, 2012, 14:03 ---
Доста сурово е изгоряло в Батак, доста. Ама напълно съзнателно. И то да беше само Батак....
--- End quote ---
Доста сурово е изгоряло ,ама напълно съзнателно.
Въпреки ,че съм запознат напълно с литературните похвати,нещо не мога да асимилирам смисъла на изречението ти. Явно в литературата е навлезнал онзи стил ,чрез който се пишат безмислици и от тях се мъчат да извадят смисъл. Мисля ,че е доста авангардно, кой го е измислил,знаеш ли.
Питам те все едно и ти знаеш. Понеже знам ,че не знаеш ,аз щети кажа ,наивизма не е български патент , но като цяло в българската литература е преобладаващо направление. И знаеш ли защо е така , защото потребителите определят вида и количеството на стоката.
В общи линии всичко писано за Баташкото "клане" с изключение на написаното от мен и още няколко души е плод на доста съзнателен наивизъм съчетан със несъзнателния сюрреализъм.
Именно затова тази тема е толкова популярна сред българските читатели.
havaika:
--- Quote from: botev on July 09, 2012, 14:06 --- То и сега няма! Повечето знаят произхода си и затова не си върнаха турските имена! Вече и религията не им пречи, виж на колко ''помашки'' селища в родопето кметовете и общински съветници са от ГЕРБ и др.
--- End quote ---
Грешиш , аз съм с българско име за да се издигам в държавната ерархия ;)Иначе няма начин. И какво като нося такова име да не сте ми изстрили съвеста и убежденията ;D ;D ;D
Subeyi Kurt:
--- Quote from: botev on July 09, 2012, 14:06 --- То и сега няма! Повечето знаят произхода си и затова не си върнаха турските имена! Вече и религията не им пречи, виж на колко ''помашки'' селища в родопето кметовете и общински съветници са от ГЕРБ и др.
--- End quote ---
Те това ви е най-голямата грешка, че се занимавате с формалности, държите на етикета а не на същността.
Поради тази причина често се уливате и после му викате '' Национална Катастрофа''.
А най-трагичното си е че не изглежда в скоро време да вденете тази истина. Ваша си работа ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version