Author Topic: Pазкази от Ибрахим Бялев - един помак от ЧЕЧ-а!  (Read 256085 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
КРАЯТ

Мария беше родена в балканско селце, което набързо се разрасна и започна да прилича на малко градче. Промяната там беше толкова очевидна, че сякаш Бог с ръка все хубави неща рисуваше по него. Забележителностите не можеха да се изброят на пръстите на ръцете. Площадът беше обширен и застлан с калдъръм. От едната му страна важно се перчеше черквата, а до нея снага извисяваше голямо училище, което гъмжеше от живот. До него пък гордо се намираше масивно читалище, в което почти всеки ден се провеждаха социални мероприятия. Тук човек с просто око можеше да се зарадва на породистите стада и добре отгледаните градини, ниви и ливади …
На бял свят Мария се появи в заможно семейство, което я научи на трудолюбие и уважение. Но за да се развива, само това не беше достатъчно. Затова баща й реши да я изпрати да учи в града и оттам в столицата за да стане я лекар, я даскалица, от което селото имаше най-голяма нужда. Така и стана. Тя хвана пътя на просветата, който я прекара през града и столицата, и накрая съдбата й предложи образованието да го продължи в Европа. На това решение майка й твърдо се възпротиви, но баща й след като ставаше дума за просвета, с цялото си сърце я подкрепи. Така тя замина за година - две, които се превърнаха в десетилетия. Но ето, че днес тя с голямо вълнение си събра куфарите и се запъти към бащината стряха. Листата по дърветата вече бяха пожълтели. Но тази златна премяна не ги правеше по-богати или различни, а ясно напомняше, че краят им беше наближил. Тревата и тя до толкова беше избледняла, че напомняше на мъртвец, а миризмата на гнило, която излизаше от нея подсещаше какво ни очаква. Боровете, които населяваха по-високата част от планината, все още бяха зелени и ясно се открояваха с живот. Но и той вече стоеше някак уморен и за разлика от оная празнична премяна, която я обличаше напролет, вече се беше променил и приличаше на стар прегърбен човек, който от живота освен живот, друго нищо не искаше. В простора освен слънцето, което изпепеляваше всичко наред, друго нищо не се виждаше. Облаците, птиците, та дори и хората оттук сякаш бяха побягнали и картината все повече приличаше на пустош.
Когато Мария наближи родното си място, покрай пътя като гъби започнаха да никнат зелени ниви и ливади. Това взе да радва окото и сърцето й, а когато навлезе в града, цветята и плодородните дръвчета започнаха  да й подсказват, че тук все още има живот и не всичко на този свят беше изгубено. Така тя вече започна да кара по-внимателно и да се наслаждава на живота, който все още цареше в родния й град. Видимо в него доста неща се бяха променили, което още повече започна да я радва. Имаше построени нови къщи. Училището беше разширено и черквата пребоядисана в бяло и също като в детството й, тя приличаше на млада булка. Пред къщите под плодородните асми бяха насядали женорята на селото, които с любопитство я оглеждаха, а десетките деца все още си играеха на ония игри, които в живота който тя живееше вече ги нямаше.
Така тя навлезе в тесния сокак, на който беше разположена родната й стряха. Заради изникналите стотици въпроси, сърцето й започна лудо да бие. Но най-силният от тях беше, какво ще намери в нея. В този момент й се прииска в ръцете си да има вълшебна пръчица и с нея да върне времето назад с тридесет години. Когато наближи портата, първият спомен, който изплува в съзнанието й, това беше майка й, която през свободното време стоеше на пейката до вратата и от нея наблюдаваше трите й рожби как си играят. Пейката си стоеше на същото място и беше непокътната, но пуста и празна. Тя паркира колата и от чантата извади ключа, който за нея струваше едно цяло състояние и за нищо на света не би го заменила. За нейно щастие той отключи тежката врата и тя с бавни и плахи стъпки влезе в двора. Всичко си беше на мястото, само душите ги нямаше. Разликата, която видя, бе дивата в изобилие трева и окапалите едри, сочни ябълки и круши, заради които едно време с братята си, тя се биеше като момче. Внимателно мина покрай тревата и взе една от окапалите круши. Първо я помириса. Тази миризма я върна в детството и й нашепна, че това са били най-прекрасните дни в живота й. След това я отхапа, но не можа да я преглътне. Тази хапка здраво заседна на гърлото й и като нещо харам остана там и не мърдаше наникъде. Някаква бездомна черна кучка се разлая откъм къщата и я предупреди да не се приближава до рожбите й. Тя извади от чантата си няколко бисквити и ги хвърли пред нея. След като ги вкуси, кучето започна да размахва опашката си, след което Мария се приближи до нея и започна да я гали по главата, което тя на драго сърце прие. Тя не бързаше да посяга към рожбите й, защото добре осъзнаваше, че за една майка те бяха най-скъпото нещо на този свят.
Отвори вратата на работната стая на баща си. Някаква хладина като върл душманин я лъхна в сърцето, но тя не се уплаши и влезе в стаята. С любопитство заразглежда бюрото му, на което в портрет стоеше нейна снимка, когато оттук си замина да учи във Виена. Тогава тя беше младо като фиданка момиче и най-голямото й желание беше да се махне оттук и да се запознае с безкрайния свят. Снимките от черно-бели се превърнаха в цветни и красяха и четирите стени. На всичките тях, тя беше много щастлива. След това влезе в трапезарията. Там целият й живот като на филмова лента премина през съзнанието й. Покорно седна на мястото, на което през цялото си съществуване беше отсядала и в този момент й се прииска да им разкаже за себе си. Но краят тук отдавна беше дошъл и тя като горчиви сълзи трябваше да преглътне всичко това.
Изведнъж дочу, че на вратата се хлопа. Това я накара да си помисли, че в бащината стряха животът не беше прекъсвал, карайки я като на нищо друго до сега да се зарадва. По инерция, също както в детството си, тя отвори портата и зачака да види лицето на посетителя и какво ще поиска от тази вече пустош.
 - Здравейте! Видях ви колата, та „Най-сетне е дошла“ - си казах. Но аз не съм дошла за вас, а за да нахраня кучката. Жал ми е за нея. Има толкова много чеда.
 - Да, заповядайте. Чувствайте се като у дома си. Ще пиете ли кафе? Веднага бих приготвила.
 - Ще пия, разбира се. На кафе кой нормален човек би отказал?
 И докато пиеха горчивото си кафе, тя подхвана:
 - Ще ме заведете ли при родителите ми?
 - Да, разбира се. Ние всеки ден ходим там.
- Къде е това „там“?
 - Там е края.
 - Защо е края?
 - Защото след него нищо не се знае. Така след кафетата, те като сестри се запътиха към гробището, което беше в горния край на градчето.
 - Знаеш ги тук адетите. Жената винаги я полагат до гроба на мъжа й. Така направихме и с тях. При катастрофата за нещастие и двамата починаха на място. В автобуса имаше и късметлии, но майка ти и бащата не бяха от тях …
 През това време пред нея се появиха два красива гроба, които я накараха да учести дишането си. Сълзите пък от самосебе си бликнаха.
- Кой е направил гробовете им?
 - Малкият ти брат. Той някак остана по- привързан към бащината си стряха. Но и той след като се задоми скоро не е идвал. Лоши сме ние жените. Правим всичко възможно да изстудим мъжете си от бащината стряха …
 Мария вече не я слушаше. Смирено коленичи между двата гроба и през сълзи започна да им говори …
 - Кажи ми, майко… Как се продължава след края?

Автор: Ибрахим Бялев

Offline ibrahim65

• Moderator
ДУА

Дядо Юсуф и тази нощ не спа спокойно. Остри бодежи постоянно го бодяха в сърцето и не му даваха покой. Затова сънят му като дива кошута бягаше от него и той до сутринта оставаше все буден. Мислите му пък все отиваха към младини, когато беше млад и свеж. Когато до него Фатмето шеташе и с благи думи за джигарите го хокаше:
- Заради тези джигари, на младини ще си отидеш от този свят. Няма да можеш да се нарадваш на внуци и пра-внуци. Но ето, че Аллах реши първо нея да прибере при него. За хубаво ли беше или за лошо, той не можеше да прецени, но с разбиране се съгласи с това неговото решение. Докато с наслада размишляваше за Фатмето, петлите по двора започнаха да се надпяват и той ясно разбра, че трябва да става от леглото и да се захваща за работа.
Първото нещо, което направи, това беше да погледне телефона му дали е зареден до горе. След това стана от леглото и нахрани кокошките и малкия добитък, пък кравата след като я издои, без да й слага нещо за ядене, отвори портата и я пусна сама да ходи по къра. Тя с него добре се бе научила къде има хубава паша и затова знаеше къде да ходи и кога да се прибере в вкъщи. Кокошките и те след като се нахраниха, като пилци се изгубиха по двора. Така той в тази голяма къща, която я бе строил за трите му сина, остана само с магарето, което заради възрастта си на нищо не гледаше с добро око. Дядо Юсуф и на него в един леген надроби хлебец и го остави в яслата пред него. След това взе няколко яйца от кокошарника и с кривене се върна обратно в къщата. В един малък тиган сложи малко масло и в него счупи няколкото яйца. След това ги осоли и ги сервира на масата до прозореца. През това време вместо да яде, той извади от джоба си телефона и взе да го разглежда. Онова, което знаеше, това беше само когато той позвъни, да натиска зеленото копче и по този начин щеше да се свърже с децата и внуците си. Но този телефон вече месеци не звънеше и това го караше да живее напрегнато и в незнание.
- Развален ще да е този телефон. Толкова време след като не звъни, нещо се е повредил. Пък и на всичкото отгоре миналия ден ми падна от ръцете. Не, не, развалил се е. То кое в този живот не се разваля пусто да опустее, та и телефонът ми да не се развали. То гледаш хора здрави и читави, а на следващия ден му ходиш на погребението.
След като в съзнанието му изплува картината за погребение, някаква рязка болка премина през тялото му и се заби точно в сърцето. Точно там, където бяха те. Децата и внуците му. Жена му от отдавна се беше поминала и вече нямаше тези дертове и грижи. Сега пък мисълта му за нея пак го разнежи до неузнаваемост. Спомни си как му беше родила трите сина и с какво голямо внимание и нежност ги беше отгледала. През това време си спомни за яйцата, които вече бяха изстинали и той не пожела да ги яде, затова и реши да ги остави за вечеря.
През това време взе телефона и внимателно започна да го разглежда.
- Не му разбирам пустяло на това чудо. Да беше дете - щях да го нахраня и отгледам. Да беше нива -  щях да я изора и засея. Да беше либе - щях да го разлюбя! -  след което на последното се разсмя на глас. - Ще трябва да отида до касабата, да намеря майстор за тази работа.
Затова стана от масата и хвана първия автобус за касабата. За негова изненада в автобуса беше и набора му Хасан. Без много да се чуди седна до него и веднага подхванаха мухабета за проблемите си:
- Знаеш ли, Юсуфе, моят син живее в София и там на една голяма фирма е станал директор. Думата му се слуша от стотици хора. Каквото каже - това става. А дъщеря ми …
- Защо си тръгнал за касабата, Хасане? Да не си болен нещо?
След като го изслуша Юсуф подхвана:
- Че той кой е здрав на този свят, бе наборе. Ние и на болестите да се благодарим, че все още не ни хвърлят под земята. А ти защо ще ходиш в касабата? Да не би ти да си болен от нещо?
- Случи ми се нещо по-лошо и от болка, бе наборе. - през това време наборът му щеше да се пръсне от любопитство.
- Да не би да се е случило нещо с децата ти? Аллах да ги пази. Тюх, тюх, на кой от тримата?
- Там е белята, че не знам. Вече три месеца никой от тях не ми звъни. Та затова мислите ми къде ли не ходят. Но накрая разбрах, че телефонът ми е развален и реших днес да го откарам на поправка.
- А, така ли? Ами в центъра на града има много дюкяни, в които продават  телефони. Влез и питай, те ще ти помогнат. През това време автобусът беше пристигнал в касабата и дядо Юсуф без да губи време се запъти към един от магазините за телефони. В магазина го посрещна добре облечено момче и го попита с какво може да му помогне.
- Телефона, сине. Телефонът ми е развален. Ще можеш ли да го ремонтираш?
- Разбира се, дядо. Първо го дай и ще видя какво мога да направя. Дядо Юсуф с голямо вълнение от джоба си извади телефона и го подаде на момчето. Момчето го взе в ръцете си и започна подробно до го разглежда. Няма и минута, то върна обратно телефона на дядо Юсуф и му каза, че телефонът му не е развален и може да си го ползва, на което дядо Юсуф много се учуди.
- Ама как може? Децата ми вече с месеци не ме търсят. Развален трябва да е.
Момчето нищо не му каза. Само от срам сведе главата и продължи да се занимава с ежедневната си работа.
През това време дядо Юсуф вдигна ръцете си към небесата и започна да се моли на Аллах да опрости греховете на децата му и добре да се грижи за тях. Момчето на това нещо се смути и реши да го смъмри:
- Те поне по телефона да бяха те потърсили, бе дядо, а ти се молиш за тях. Що за човек си ти?
- Аз съм баща, сине и добре зная, че в една къща, ако нещата не вървят в ред, то в нея липсва бащината дуа.

Автор: Ибрахим Бялев