Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (347/454) > >>

Mariana:

Аз винаги са правила каквото мога, за онези, които имат нужда от защита или разгласяване на проблемите, които имат. Колкото са ми стигали възможностите.

И никой, впрочем, никога не е питал мен, нито ще ме попита, какви са собствените ми проблеми.
Понеже има много хора изглежда, които продължават да смятат, че щом човек е част от т.нар. мнозинство, той нито може да беден, нито може да е болен, нито обезправен.
Нещо такова се получава. Но не такава е реалността.

Днес в България са незащитени правата на хората не по етнически признак, а по социален.
Бедните, безработните, отчаяните, болните без средства да се лекуват, са обезправени в едно или друго отношение, не по етнически или верски признак, а по финансов. И е крайно време да се види и проумее това, че социалните разделения са най-важните в днешна България.

Не може всички да бъдем, впрочем, роми или пък хомосексуалисти, за да ни защити веднага примерно Хелзинския комитет за правата на човека.

Колкото до доклада на Държавния департамент на САЩ, ще си позволя да кажа, че той най-малкото е лицемерен.

Не може страна, в която продължава да съществува смъртно наказание, и се екзекутират затворници (дори за някои от тях, в някакви по-специални случаи, да се правят международни подписки да се занеми екзекуцията им с доживотен затвор), да плачат един вид за правата на затворниците в страна като България.

Какво да кажем, впрочем, за затворите в Р. Турция, те предполагам са по-хуманни?
(Или по-скоро е "яка ти душа и дупе", ако попаднеш в турски затвор. Такава поне слава се носи за затворите в  Р. Турция.)

Не може, също така, в името на т.нар. политическа коректност, ако ти обират непрекъснато нивата или градинката, и си възрастен, немощен човек, нито държавата, никой никоя правозащитна организация да не се интересува от правата ти. Но виж, ако тръгнеш накрая към самоуправство, ако ти дойде до гуша да обират малкото, което ти е останало, или което се опитваш да отгледаш, и си примерно пенсионер, който има ловна пушка и пусне някоя сачма по крадци, които непрекъснато те обират, тогава, о тогава правосъдието веднага се намесва...

BG POMAK:
Към Subeyi Kurt
Вярно е че има Помаци които се българеят, това си е техен избор, но да се натрапва прилагателно на друди хора, които не са съгласни с това, показва че някои още живеят в каменната ера въпреки че са грамотни.  Има Помаци които си смениха имената безвъзвратно, но има и Помаци, на които ако им кажеш че са български няма да ти е лесно и докато се опиташ да им се обясниш ще си отнесеш бая лобут.
Думата пич в ТР означава копеле. Така че не я употребявай повече. Кой знае,твоя си работа

Нали затова говоря, за да няма недоразбиране наричайте ги само Турци. Алергията към определението ''български'' може да е временна и когато българското общество се отърве от лумпенизацията и ксенофобията в която е пропадналo, може да изчезне. Но за сега е още много рано.

Не искаш и ли се правиш, че не разбираш. В прилагателното "Български" се определя от къде е този етнически помак. В Гърция съответно ще с определи като гръцки помак. Вас протурско настроените ви е страх да не ви определят като българи. Няма такава опасност, защото и да се християнизирате пак ще ни определят като помаци. И под  десет турски планини да се покриете пък ще ви определят като помаци, преселени от България. Не искам да се обиждаш, но това са фактите.Ние сме помаци  и никой няма да ни приеме като други.
Няма такава алергия към "български" ние си внушаваме, че има такава. Когато съм в друга страна домакините ме определят като българин, като  им подчертавам, че съм български помак.Не мога да им кажа, че съм турски помак или гръцки, защото идвам от България.
Що се отнася за "лобута" ще ти кажа, че аз наричам българските турци, като български и те не ми се обиждат, защото те са от България, а не от Македония. Това става само при нас помаците, защото се правим на по умни от другите етнически групи.
Няма такова настроение при тях, като твоята постоянно повтаряща се  "ксенофобия" и "лумпенизация". Такива отделни епизодични настроения има в смесените райони, като Кърджали например. При вас в Благоевградския и Смолянския район преобладават помаците и тези настроения са изключени. Ти явно отдавна не си бил в България и представите ти са от деведесете години.
В думата пич аз влагам българското. Това, че на турски означава нещо друго се извинявам.Въпреки всичко ти и в този случай си мислиш протурски.Ако искаш да коментираш българските процеси развиващи се в тази страна е необходимо да си в час сЪс всичките проблеми.
Разбери, че вече на хората в България вече не им е до ДС, комунисти и т.н.Те вече отдавна са се абстрахирали от тези понятия, които миришат вече на мухал.

mustafa_b:
Ясно! Пак стигнахме до "а вие защо биете негрите"  ???

Mariana:

--- Quote from: mustafa_b on August 01, 2012, 18:09 ---Ясно! Пак стигнахме до "а вие защо биете негрите"  ???

--- End quote ---

Не е това, Мустафа, по-сложно е.
Защото светът е по-сложен и винаги е бил.

И защото "мантрите" на предишното време не са точно като сегашните.

KaraIbrahim:

--- Quote from: BG POMAK on August 01, 2012, 15:22 ---
Не искаш и ли се правиш, че не разбираш. В прилагателното "Български" се определя от къде е този етнически помак. В Гърция съответно ще с определи като гръцки помак.

--- End quote ---

Гръцки помак,турски помак...африкански помак...Дрън-дрън ярина!
Помакът си е помак.Помак от Гърция,помак от Турция,помак от България и т. н.
 Чистото и ясно изразяване спестява много недоразумения.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version