Български > Дискусии

Речта на помака Митхад Паша !

<< < (14/59) > >>

Пламен Пасков:

--- Quote from: teo on August 11, 2008, 18:55 ---Във Тоя период АНГЛИЯ НЕ СА ТОЛКОВА,сега ти искарваш че българите са били 3,5 милона.Тогава даже няма единна България та ти ги искарваш за толкова .Навярно броиш и всички балкански народи.А исъс един такъв като Божидат Димитров който е станал символ на кича във историята едва ли би ми е пример и цел.Та аз несъм историк че, го оборвам како да кажа за другите които са компетентни ....той при тях даже няма да може да се доближи.
--- End quote ---

Ти не го оборваш, а го отричаш и иронизираш, което не е едно и също!

teo:

--- Quote from: Пламен Пасков on August 11, 2008, 18:54 ---

---------
"И, най-напред, трябва да се отбележи, че измежду българите, за които се проявява такъв жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число няма нито татари нито кавказци. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се смяташе по-рано; това са наследници на българите, приели исляма в епохата на завладяването и във времето, което го е последвало. Това са деца на същата тази страна, от същата раса, дошли от същия този клон. И те говорят само на български..."
----------

Тео, превода верен ли е?

--- End quote ---

Думите на Митхат Паша не могат да бъдат основа за генетичната даденост на народи живеещи във България.Все едно някой некомпетентен да говори за генетика.Но аз достатъчно ти направих цялостна характеристика на каква база той мисли и как изкарва броя на мюслюманите които са приели тази вяра по късно.Така че ....казах ти мнението си.

Пламен Пасков:

--- Quote from: teo on August 11, 2008, 18:59 ---
Думите на Митхат Паша не могат да бъдат основа за генетичната даденост на народи живеещи във България.Все едно някой некомпетентен да говори за генетика.Но аз достатъчно ти направих цялостна характеристика на каква база той мисли и как изкарва броя на мюслюманите които са приели тази вяра по късно.Така че ....казах ти мнението си.
--- End quote ---
А чии думи могат?
Щом съвременник на събитията  от преди 130 години, който гарантирано не работи за комунистическата пропаганда и Божидар-Димитровската история, не може да бъде ориентир за вас, кой може да бъде?

Mangr:

--- Quote from: Пламен Пасков on August 11, 2008, 18:05 ---Повтарям: кой ви е сменял религията през 20 век?!?!?!
И личен въпрос: Вие на колко сте години?
Ако сте над 40-45, трябва да знаете, че Тодор Живков беше от фамилията Яшар, те бяха влашки цигани, и се е оженил за Маруца, за да се българее.
Ако не са виновни комунистите, кой е виновен?
Българите ли?
Кои българи?
Ако ще го удряме на анализи на стари рани и на политически процеси, да ви задам въпроса: между доносниците, организаторите, проктантите и извършителите на Възродителния процес имаше ли и местни турци и мюсюлмани?
Имаше, и още как!
Имаше ли организатори на "Голямата екскурзия" от същите представители?
Пак имаше!
Къде са днес тези отстъпници на Род и религия?
В Парламента, и ви искат гласовете!
Така ли е?
Или пак българите ще са ви виновни за нещо?

--- End quote ---

Da... prav si imashe i pomaci imashe i Turci no as nikoga ne sam kazal che samo Balgarite sa vinovni, onia koito se prodavat za jelti stutinki sa mnogu po vinovni i gadni, a zashto vie Balgarite ne sprahte tezi izmenici nali sme brate? ne li vi beshe tejko da gledate kak bratete vi stradat ili ne?, "nikoga ne otricham che v sako stado ima marshe".

Пламен Пасков:

--- Quote from: Mangr on August 11, 2008, 19:38 ---Da... prav si imashe i pomaci imashe i Turci no as nikoga ne sam kazal che samo Balgarite sa vinovni, onia koito se prodavat za jelti stutinki sa mnogu po vinovni i gadni, a zashto vie Balgarite ne sprahte tezi izmenici nali sme brate? ne li vi beshe tejko da gledate kak bratete vi stradat ili ne?, "nikoga ne otricham che v sako stado ima marshe".
--- End quote ---
Естественно, че им беше тежко!
Ако ще се връщаме към събитията, в студения декември-януари 1990-91, когато именно помаците подсмърчаха, мръзнаха и плакаха пред Парламента, и казваха: "искаме си само имената, нищо друго!", зад тях не стоеше никаква политическа сила, която да ги организира, и която да ги подкрепи! Стояха те и тези техни приятели, които ги поддържаха морално и материално в тази акция с каквото могат, но на чисто лична, човешка основа.
Така ли беше?
--------
Колко от познатите ви българи (като изключим мършите от стадото, както се изразихте) злорадстваха при Възродителния и при екскурзията?
Според мен, никой!
Аз даже познавам тогавашни служители в репресивния апарат, както и войници от вътрешни войски, които са учвсвали в това потушаване, и в тези събития - никой не е длъжен да вярва, но даже и много от тези хора са били на ваша страна, но изпълняваха заповед на Системата! Казвали са ми го не само сега, но даже и 1-2 години след това, и не можеха да се оправят от стреса на насилието и страданието, което са ги принудили обстоятелствата да упражнят!
Болшинството подкрепяха хората и бяха против това насилие, особенно против потушаването в Момчилградско...но това е вече друг, по-тежък разговор, и на формата на този форум не му отиват такива тежки спомени и анализи.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version