Български > Дискусии
Речта на помака Митхад Паша !
Пламен Пасков:
--- Quote from: teo on August 12, 2008, 22:08 ---Ами ти така промени тематиката на поставената тема че от арменците ,та езерото Ван,от там на друго място и обходи толкова бързо че,нищо друго не ми оставаше да добавя последните си думи.
--- End quote ---
Можеше да отговориш поне, конкретно, по възможност.
--- Quote ---Спор със теб?Просто е безсмислен,аз си казах това което трябваше да се каже.Защото със теб разликата на взглядове е на съвсем различен ъгъл.Ти исползваш терминологията на Божидар Димитровщината,тоест терминологията на шовинизма че дадено малцинство трябва да се чувства според взгляда на мнозинството.
--- End quote ---
Намери ги и ги посочи тези мои думи, които ми вменяваш - тук или в друг форум.
И ми намери място по света, където се приема за естественно и нормално мнозинството да се настройва към малцинството, а не обратното.
--- Quote ---Отмина времето кога ме учеха че турчин или помак,или ром да е една мръсна дума въпреки че и до днес днешен, малките деца така се възпитават.
--- End quote ---
Стига с тези малки деца и плашенето им с турци!
Ти къде живееш и къде си го видял и чул!
това са глупости - пука им на съвремнните малки деца за лошите и страшни турци, дето са ви ги наприказвали съвремнните ви ЗКПЧ-та и политкомисари...
--- Quote ---Не съм виновен аз за това Пламене,ако гледаш към мен със същото достойнство на човек тогава и аз не бих реагирал така.
--- End quote ---
това не го разбрах.
По-ясно, ако обичаш...
--- Quote ---Всеки човек е достоен и няма велики народи.
--- End quote ---
Велики народи има, и то много, особенно сред древните и дошлите до наши дни.
Само не разбрах какво пречат те на достойнството на отделния човек...
--- Quote ---Защото и един малък народ може да ражда чудеса и да даде на света много.Остани със здраве Пламене!
--- End quote ---
Може, кой е спорил.
Само че първо някой, за предпочитане сериозен учен или историк, трябва да определи - това отделен народ ли е, или е същият, но приел исляма.
halikan:
i tilisi tozi u4en ti da opredelya6 koi kakav e,ili onezi u4eni koito ni opredelyaha navremeto,nie znaem koisme nyama nujda vie dani opredelyate inyamali ve4e da sprete s teo toi kaje ne6to ati go zahape6 v grab
Пламен Пасков:
--- Quote from: halikan on August 12, 2008, 22:54 ---i tilisi tozi u4en ti da opredelya6 koi kakav e,ili onezi u4eni koito ni opredelyaha navremeto,nie znaem koisme nyama nujda vie dani opredelyate inyamali ve4e da sprete s teo toi kaje ne6to ati go zahape6 v grab
--- End quote ---
Не, halikan, аз нямам претенциите да съм този учен.
Но аз чета много история, анализирам и сравнявам.
И, както казах - един човек и народ е това, какито са дедите им и миналото им. Намерете в стари документи данни или исторически събития, които да обусловят наличието на помашки народ като такъв. Като народ, отделен от българският.
"Отделянето" на помаците като "отделен народ" (лично мнение) стана в 20 век, в резултат на сложната предистория на събитията от 16-19 век, и като следствие от неадекватната политика на младата, а впоследствие комунистическа българска държава. То ест, това "отделяне" е чисто политическо, без значение: в резултат на желанието за отделяне или приобщаване (от българската или от младотурската държава), или поради редуването им, което само е усложнило ситуацията.
И точно в този период тези хора наистина са попаднали между чука и наковалнята на българската и турската политика, станали са заложници и потърпевши от нея.
--------
Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите, а не да ме обвинявате, че съм "захапвал Тео в гръб".
Аз само настоявам той да докаже или обоснове думите си.
Което е нещо естественно, според мене.
halikan:
--- Quote from: Пламен Пасков on August 13, 2008, 09:05 ---Не, halikan, аз нямам претенциите да съм този учен.
Но аз чета много история, анализирам и сравнявам.
И, както казах - един човек и народ е това, какито са дедите им и миналото им. Намерете в стари документи данни или исторически събития, които да обусловят наличието на помашки народ като такъв. Като народ, отделен от българският.
"Отделянето" на помаците като "отделен народ" (лично мнение) стана в 20 век, в резултат на сложната предистория на събитията от 16-19 век, и като следствие от неадекватната политика на младата, а впоследствие комунистическа българска държава. То ест, това "отделяне" е чисто политическо, без значение: в резултат на желанието за отделяне или приобщаване (от българската или от младотурската държава), или поради редуването им, което само е усложнило ситуацията.
И точно в този период тези хора наистина са попаднали между чука и наковалнята на българската и турската политика, станали са заложници и потърпевши от нея.
--------
Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите, а не да ме обвинявате, че съм "захапвал Тео в гръб".
Аз само настоявам той да докаже или обоснове думите си.
Което е нещо естественно, според мене.
--- End quote ---
А сега разбирам вие несте майстора а и вие само гледате отстрани,видялисте много строежи сравнявалистеги,казвалистеси мнението кой е добар,кой лош.Но някои от майсторите на тези сгради неса вече между живите плановете скиците са унищожени, няма кого да попитате защо има изкривено,защо тук липсва това.Е нестава само с гледане
Пламен Пасков:
--- Quote from: halikan on August 13, 2008, 13:49 ---А сега разбирам вие несте майстора а и вие само гледате отстрани,видялисте много строежи сравнявалистеги,казвалистеси мнението кой е добар,кой лош.Но някои от майсторите на тези сгради неса вече между живите плановете скиците са унищожени, няма кого да попитате защо има изкривено,защо тук липсва това.Е нестава само с гледане
--- End quote ---
Повтарям въпроса си:
"Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version