Български > Помаци

Za pomacite 2

<< < (8/19) > >>

Пламен Пасков:

--- Quote from: proba on September 18, 2008, 22:53 ---А ти щом си помак, от кое племе се определяш (Тюрки,ПраБългари,Славяни,Кумани,Траки)?

--- End quote ---
Няколко въпроса за упоритите носители на тези "виждания":

1. Кой и къде е дал данни за заселване на тюрки в Родопите?

2. Какво е това тюрки и едно и също ли е с турци?

3. Какво е това прабългари, или, както е по-правилно да се казва - древни българи, и какви са били те по расов признак, по стопанска история, по култура и цивилизационно ниво?
Кои са по-древни - и като народ, и като държави - българите или тюрките?

4. Какво е това славяни?
Етнически или лингвистически термин? Източници и доказателства, може и накратко, моля...

5. Кога са дошли куманите, в какви количества и какви са те по расов и етнически признак?

6. Какво е това "траки"?
При положение, че самата дума "трак" от древногръцки означава "див, суров човек", нещо, като синонима на днешните "варвари".
А "траките" никога не са се наричали така. Това е все едно да кажеш, че не е имало българи 500 години, защото в османските архиви сме фигурирали като рая и гяури.

proba:

--- Quote from: Пламен Пасков on September 18, 2008, 22:58 ---Проба, искам да ви обърна внимание на няколко неща:

1. Нямам против да сте траки, и не само да сте, но и да сме "траки". Само че, вижте какво смятат за "траките" много техни съвременници, докато все още са имали държави и собственни племенни образования. И ако пак ми кажете, вие или който и да е, че тезата, че траки = пеласги = българи била налудничава, ще ви помоля да се обърнете с тази диагноза към авторите на тази идея. Аз по същество не казвам нищо - само показвам. Прочее, спорете с тях, ако смятате, че сте по-добре информирани от съвременниците на "траките" и от древните хронисти.

2. Бесите са само в западните Родопи.
Малко са за да обхванат помаклъка. В Родопите е имало и сатри, по Пирин и Рила са били и медите (от тях е Спартак, впрочем)...ей на-по-горе съм ви дал списъка на всичките 77 "тракийски" племена, така че, да дърпате чергата само към едно от тях е несериозно. Сами си стеснявате ареала. Като стана дума за "траки", днешна София е била Сердика, защото там са били сердите. Прочее, по тази логика шопите и те ли са помаци? Ами даките отвъд Дунава?

3. Как разбрахте, че генетично нямали общо с рода на древните българи, като не знаете историята и ареала им? И на "траките", и на българите?
Отново ви напомням - противоречите не на мен, а на оня списък от хронисти, дето ви го дадох по-горе в линка..

Поздрави и от мене.

--- End quote ---

Благодаря за отговора. Прегледал съм темата траки = пеласги = българи и хронистите, които са изказали мнение.

Поздрави

proba:

--- Quote from: boyandobrev on September 18, 2008, 22:50 ---Визирайки помаците, визираш мен.

--- End quote ---

Първо изказване.

--- Quote from: boyandobrev on September 18, 2008, 23:02 ---Аз съм българин.

--- End quote ---

Второ изказване.

От това разбирам, че си помак, които се чуства Българин.  Изречения от рода "Племената отдавна са изчезнали и са се претопили в българската нация." звучи несериозно, а отам е несериозно да ви отговарям на въпросите. Аз не съм тук с идеята да доказвам нещо, просто давам поле на изява за такива като вас да докажат противното.

Благодаря

Пламен Пасков:

--- Quote from: proba on September 18, 2008, 23:20 ---Първо изказване.

Второ изказване.

От това разбирам, че си помак, които се чуства Българин.  Изречения от рода "Племената отдавна са изчезнали и са се претопили в българската нация." звучи несериозно, а отам е несериозно да ви отговарям на въпросите. Аз не съм тук с идеята да доказвам нещо, просто давам поле на изява за такива като вас да докажат противното.

Благодаря
--- End quote ---
proba, имаме май сериозни различия в гледните точки, но се възхищавам на вашия стил на водене на спора.
Поздравления! При това най-искренни!
Иска ми се и аз да бях уравновесен, политкоректен и вежлив като вас, честна дума!

Dobrev:

--- Quote from: proba on September 18, 2008, 23:20 ---От това разбирам, че си помак, които се чуства Българин.  Изречения от рода "Племената отдавна са изчезнали и са се претопили в българската нация." звучи несериозно, а отам е несериозно да ви отговарям на въпросите. Аз не съм тук с идеята да доказвам нещо, просто давам поле на изява за такива като вас да докажат противното.
Благодаря

--- End quote ---

Наистина поздравления за стила! Присъединявам се към д-р Пасков.

Ето ти доказателства:
Османските данъчни регистри от 16-17 в. от Родопите показват християни, които приемат Исляма.
И ти и аз говорим родопски диалект на българския език.
Същият какъвто говорят и българите християни в Родопите.
Нерелигиозните ни традиции, макар и повлияни от Исляма, са същите като на българите християни в Родопите.
Носиите ни - също. Не се обичаме много много с християните, но за това си има историческа обусловеност.
Освен по религията, с какво се различаваме от родопските и пирински българи християни?
Език? - Еднакъв. Песни? - Еднакви. Мелодика на фолклора? - Еднакви. Ритмика и тематика? - Еднакви. Все същите са, разликата е в имената - ние пеем за мюсюлмански празници и хора с мюсюлмански имена, християните пеят за християнски празници и хора с християнски имена.
Еднакви мелодии и песни - различни имена. Еднакъв народ - различни религии. Толкова е просто ....

Поздрави!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version