Български > История
Археологически разкопки край с. Барутин
Пламен Пасков:
--- Quote from: Chechliya on November 07, 2008, 22:30 ---Разбирам много добре. Още по-добре разбирам, че прибягваш до такива клишета (това с вярата, религията, метрите и секундите), само и само да не излезеш крив от спора. Сори, случил си на чечлия (или както още ни викат ЧЕШлии) - от "чешит" - "твърд" или "твърдоглав". Внимавай като тръгваш на спор с мен, пак да не кривнеш встрани от темата и пак да разправяш, че тези не били баш християни, ама все пак са малко християни, щото не са мюсюлмани или юдеии, ама всеки християнин трябва да ходи на църква, пък те не ходили, ама еди какво си...
--- End quote ---
Това са ваши собственни интерпретации, да не кажа нарочни измислици. Спорът беше за мъстта, че сте тръгнали да мъстите, а не си четете Корана какво казва за мъстта и за християните изобщо!
Вие даже не знаете разликата между мъст и наказание!
Сигурно не знаете и какво е грях, и ще го сбъркате с грешка - имаше и такива случаи...
Спорът с такива самоуверени тестостеронови чечлии май наистина е безпредметен...
За вас не аргументите имат значение, защото вие нарочно си правите оглушки за тях и се плъзвате по периферията...обвинявайки при това опонента си в това.
Такива спорове си ги тренирайте в махалата, само да не сте посмели повече тук да разпалвате етническо напрежение и да призовавате за мъст на едни към други.
Chechliya:
Има ли значение Корана тук? В България не се съди по Шерият. Съди се по българските закони и виновниците и участниците във Възродителния процес трябва да бъдат съдени по тези закони, за да може потърпевшите да получат възмездие (мъст). В краен случай става и в Хага, както и в Страсбург.
Пламен Пасков:
--- Quote from: Chechliya on November 07, 2008, 22:45 ---Има ли значение Корана тук? В България не се съди по Шерият. Съди се по българските закони и виновниците и участниците във Възродителния процес трябва да бъдат съдени по тези закони, за да може потърпевшите да получат възмездие (мъст). В краен случай става и в Хага, както и в Страсбург.
--- End quote ---
Нямам нищо против да бъдат НАКАЗАНИ (!!!) всички виновници за Възродителния процес, защото тогава ще настъпи така нужната лустрация и БКП-БСП и ДПС ще бъдат изметени, понеже цялото им ръководство - действащо и в сянка, трябва да седне на наровете за много години.
Но това не може и не трябва да е МЪСТ, и няма как да е ВЪЗМЕЗДЕИЕ, защото това са различни неща.
Най-доброто, което може да се получи от закона, е НАКАЗАНИЕ!.
Ако за вас тези думи са синоними, нямам намерение да изземвам функциите на тълковен речник - вие сам преценете - следва ли да го потърсите и да си направите справката.
-------
Прочее, предполагам защо повдигате темата, затова ви предлагам да се запознаете с мнението на честни турци, жертви на този процес
PNK2003:
--- Quote from: Chechliya on November 07, 2008, 22:06 ---Ами в много страни наказанието за убийство е убийство. Това не е ли мъст? Санкционирането в съдилище е един вид мъст. Мъст е синоним на думата възмездие. Провери в някой тълковен речник. В съдилищата не се ли търси възмездие? Освен това ти първи използва думата мъст, а аз като новобранец (2 ден) във форума се нагаждам към утвърдената терминология.
--- End quote ---
Естествено, че не е мъст! Нека говорим конкретно за България или по-общо за страните от ЕС. Не смятам да коментирам държави като Судан например, където все още има наказания от рода на умъртвяване на виновния, замервайки го с камъни или други подобни.
Точно и ясно е посочено в българските закони какви са наказанията и каква е целта на наказанието. Наказанието няма за цел да отмъсти за даденото престъпление. То не се налага от пострадалия. Логично е именно той да иска мъст. Съдът, в името на народа, е този който осъжда. А наказанието има за цел да превъзпита осъдения, да му попречи да извърши друго престъпление и да да служи като предупреждение върху останалите.
Ще проверя къде точно и в какъв смисъл съм използвал думата мъст.
Chechliya:
В нашия случай могат да са синоними. Но ако толкова държиш, да, имах предвид "наказание". Просто преди мен се използва думата мъст и за да запазя континуитета използвах същата дума. Относно партиите - не ме интересува. За мен всичките са един дол дренки. Аз се интересувам от история. Въпросът за съд на "възродителите" не е политически, а морален и принципен, но напоследък ставаме свидетели как се използва, за съжаление, с политически цели в контекста на приближаващите избори.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version