Български > Помаци

Версии за етимологията на названието "Помаци"

<< < (40/105) > >>

PNK2003:

--- Quote from: ЕvroPOMAK on February 03, 2010, 20:43 ---Драги "Фотакиев", ама тука, ич не става въпрос за връзване или развръзване на написаното от Дорсунски!  ::)
Всичко е въпрос на лична воля за самоопределеност! Ако, некой се чувства и възприема за Помак, едва ли той ще требва да чека некакви нови и допълнителни доказателства за да бъде такъв!  :o
Все едно, аз да ти налагам собственото си мнение, че ти требва да се определиш примерно за "Славянец" или пък за "Проболгарин", или още повече да те карам насила да се върнеш към коренната си религия и да възприемеш релията и бога "Тангра" или нещо подобно, както и да те карат да приемеш за национален флаг "конската опашка"!  :o
Нито е нормално, нито е етично, защото всичко това ще е една голема смешка, да не кажем другарско насилване!  :o
Виж, ако ти искаш да станеш "Помак", това може да стане само и единствено по собствна твоя воля и при определени други обстоятелства, които най-малко трябва да се спазят, но това трябва да е без някой да ти налага това мнение, дори и по заобиколен приятелски начин да е, пак няма да е по собствена воля и няма да е правилно!  :o
Не е тъй лесна всяка една промяна нали, така, затуй, че требва да използвате по-стратегически подход да промените "Помаците", тъй като пък и те, са малко и бая по-инат хора от другите!  Пък и ний сме по-низко ниво и по-слабо аудитория, що ти требва да се кахъриш и с назье зорлемь! :D
Ех, има и тук-таме по послушни и овчедушни, може да се пробва с такива!  :o
Хай - Бай, бъди щастлив и весел!  ;D  ;)

--- End quote ---

ЕВРОПОМАК,

Съгласен съм с голяма част от това, което си написал.  Но обърни внимание, че тук никой не се опитва да те определя теб лично какъв си.  Както посочваш, всеки има право да се самоопредели и в този смисъл всеки е свободен да се чувства българин, помак, турчин, ескимос, китаец или какъвто си поиска.  Но това не означава, че не може да се водят дискусии по принцип и да се обсъждат нещата от различни гледни точки.  Ако забелязваш, ние, които не сме съгласни с доводите на г-н Дорсунски, не накърняваме неговото право на самоопределяне, а оспорваме хипотезите му.  Мисля, че има огромна разлика. 

И в заключение ще добавя, че може би не си вникнал добре в думите на г-н Дорсунски, които цитирах в по-горно мое мнение.  Той твърди, че названието помаци е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство.  А като какъв той се самоопределя прецени сам от неговите думи.  Не вярвам обаче всички помаци да се чувстват араби, но дори и да е така, то това е тяхно право...       

ЕvroPOMAK:
Ех, че какъв може да бъде проблема тогава към разбирането за сегашните "Помаци", които се определят като "Помаци", ако ще и преди това да са били - "стари траки", "стари славони", "стари болгари", "по-млади византци" или още "по-млади османци", или всичко това смесено в едно тесто, и без значение дали са приели исляма от араби или пък от османци, че да не линчуваме без нищо Дорсунски!  :o
Тогазе, наречието "Бъгари-мюсюлмани", не би требвало да е по-обидно и по-страшно от "Помаци", кать малко по-бам башкьа инсьнь от другите мюсюлмани, но наричащи се с по-малко или с по-голема горделивост - "Помаци"!  ::)  ???
Може би, от такава братска задушевна целувка се роди и новата нам съседна держава "Макодония", на което май, че най-големите акушерки бяха най-вече "нацио-патриотите" на крайните "етно-болгари" и затова, иди сега да кажеш на някой "макодонец" да се нарече "болгарин" и да видим какво ще отговори!  :o
А, пък Помаците, пак според тези "нацио-патриоти" изглежда ще требва да имат по-голема цел да завземат и да "помакизират" целите Балкани и целата Европа!  :D
Них, не им требва подобие на некво бедно и занемарено хамериканско ранчо именуващо се "Макродония", щоть те "Помаките" може да са бая по-космополитен народец и да имат още по-широк поглед и взор от по-високите баирьи към дребните "евробски" проблеми!  ;D ;)

Hadj:
 Фотакиев.Каквато и да е истинската версия за нашия произход аз ще я приема.Ние търсим корените си и освен тезата за  "насилствено потурчване" аз лично  приемам и всички други теории.А  колкото до нивото на познанията ми ,съветвам те ти да обогатиш познанията си.Достатъчно сериозни учени от Европа доказаха  че е мит налагането на исляма "с огън и меч",че е написана цяла история  на базата на "достоверните" записки на поп Методи  Драгинов и съмнителния "Исторически бележник".Възможно е да има и неточности в това което пише Дорсунски,може да е решил на митовете да противодейства с митове и въпреки това аз го поздравявам че търси вместо да се съгласява с наложените ни клишета.
  Толкова от мен,пък като не сме ти на  нивото намири си хора на твоето ниво.

ЕvroPOMAK:

--- Quote from: Hadj on February 04, 2010, 10:21 --- .... тезата за  "насилствено потурчване" аз лично  приемам и всички други теории....
--- End quote ---
Тезата за "насилствено потурчване", за някои сигурно ще се очаква да е равносилна и на резултат като от "насилствено побългаряване", особено за някои Български "шовинисти"!  :o
Трудно предсказуемо Тото!  ;D  ;)

PNK2003:
ЕВРОПОМАК, аз не съм и не мога да бъда против помаците да се самоопределят като помаци.  Виж отново мнението ми по-горе. Тук в тази тема обсъждаме етимологията на названието "помаци".  В тази връзка поместих твърденията на г-н Дорсунски за "арабско малцинство".  От неговите думи може да се направи извод, че той е един от хората, които не приемат названието "помаци".  И това си е негово право.  Но когато претендира, че създава научни теории, то той трябва аргументирано да докаже и защити твърденията си, което към настоящия момент все още не е сторено.       

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version