Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
Shumarov:
--- Quote from: PNK2003 on February 04, 2010, 09:41 ---Това, че голяма част не одобряваме абсурдните тези на г-н Дорсунски, не означава, че споделяме тезите на БКП, "Време разделно" и т.н. В случая разсъждаваш на принципа, ако не е бяло, то е черно, но забравяш, че има още милиони цветове...
--- End quote ---
Уважаеми PNK2003!
Налага се да ти обясня, че мене не ме вълнува призхода на помаците, нито произхода на думата "помак". Аз не бих намерил нищо обидно, ако истината е в "арабската версия", нито във "българската версия".Не мисля, че някоя от версиите ме прави по-благороден, или по-нищожен! Намирам за обидно да се пише с тон на превъзходство по подразбиране за нивото на форума! А що се отнася до цветовете, авторът на обидния постинг явно си пада по червения цвят на БКП и КПСС-имам си моите мотиви да мисля така. И разбира се, моя постинг не беше адресиран персонално към тебе! Ако по някакъв начин си се обидил от написаното от мене, поднасям извиненията си! Не зная какви са твоите познания по история, но ми се струва, че е много смело да наречеш "абсурдни" тезите на Г-н Дорсунски! Дори да не са верни, добрият тон изисква да се спестяват подобни квалификации! В случая с мене не е задължително да ми бъдат спестявани, защото аз си понякога губя кавалерския тон ;D , но аз не съм прочел обидни квалификации в написаното от Г-н Дорсунски, и смятам, че е малко пресилено да се наричат "абсурдни"!
fotakiev:
Шуми и Хадж,
Не изопачавайте думите ми!Не съм говорил за нивото на форума!Само се чудите за какво да се хванете и за какво да се заядете.Обръщението ми беше към Дорсунски и беше следното:
--- Quote from: fotakiev on February 03, 2010, 20:26 --- Това , което ме учудва ,е че има хора като Хат,Хадж,Европомак и не само ,които ви се връзват на измислиците ,а това е слабо казано обезпокоително. Просто показва нивото и познанията на аудиторията ви....
--- End quote ---
И понеже наистина неговото не е научен труд,а поредна очеизвадна измислица без грам обоснование вътре,затова смятам ,че тезата му за арабски произход е абсурдна и е пореден опит за доказване на всякакъв друг ,но никога българския произход на малцинството в България наречено помаци.
abc:
Тезите на г-н Дорсунски на абсурдни. Това го пиша от позицията си на чел от и за него. Мнението ми не е заради това, че той е мюсюлманин или пък конкретно помак. Абсурдни са и грандоманските тези за българския произход едва ли не на всички други. Това кой как се определя и как историята го определя са две неща, които не е задължително да се покриват, но от позицията на времето остава историческата дефиниция. Г-н Дорсунски ИЗМИСЛЯ нова история. Тук се преплитат две мъдрости. Едната е, че една лъжа повторена 100 пъти може да стане истина и втората мъдрост, извадена от Библията е насочена срещу този, който брат от брата отделя. А всички хора сме братя ;)
PNK2003 оспорва тезата и аргументите на Дорсунски и това до тук е обичаен спор или дебат. Няма лични нападки, нито пък обиди.
Така мисля.
tersid:
Абе я спрете да ръсите мозъции определения. Дорсунски си е прав за това,че има помаци от арабски произход. Само дето не е прав да казва ,че всички помаци са от арабски произход,защото не са всички. Помаци сме от всякакъв произход -тракийски,гръцки, славянски,български ,турски ,арабски,кумански,арменски и т. н.Така ,че той за мене е прав.
mustafa_b:
abc, след като твърдиш, че всички хора сме братя и г-н Дорсунски "отделя брат от брата", защо не станеш мюсюлманин, та да не страниш от "брат си" Дорсунски?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version