Български > История
Помаците наследници ли са на богомилите и павликяните?
pomak BG:
--- Quote from: metka on October 31, 2008, 23:36 ---I taka gospoda, hubava diskusiq stava no kajete mi kakvo li e stanalo s tezi kumani?
Ami tehnite semeistva, pribavete i oshte mnogo kumani koito ne sa registrirani v tezi skromni hroniki.
Tova e zagadka za mene.
--- End quote ---
Нищо особено не е станало с тях Метка. Те както и печенезите и останалите тюрки са си на мегдана. Преди Руско-османската война 1877-1878 г. в българските етническите територии славяните и тюрките са били горе долу на кантар, след войната голяма част от тюрките се изселват в Турция. Отделните групи се различават по диалекните им форми. Сред тези тюрки е имало и християни, аз някъде в постенгите съм дал пример за такива които живеели в Макединия, отбелязани от Кънчов. В България такива са гагаузите, за които някой български учени са стремят да препознаят в тях онези прабългари които са се покръстили още от времето на цар Борис. Но наименованието им узи ясно се откроява. В посочените територии от Пасков и сега живеят тюркоезични. Особено в южните части на Украйна. Там тях ги наричат кримски татари. Сред тези татари е въжможно да има и други тюрки. Колкото до наменованието им възможно е по тези споменатри територии в отделни села куманите да се назовават като къпчаци, но едвали биха се самоопределяли като кумани. Това наименование им е дадено на Балканите. Така мисля. Колкото до думите от тюрските автори забравят да посочат наличието на множеството гръцки думи в помашкия. Аз мога да дам много примери. А защо те не са го отбелязали? Много просто защото това те не са го знаели. Следователно и посочените от тях данни са си измислени. И на това ако не се нарича пантюркизъм. В България ние не сме почуствали отрицарелната му страна, но какво да кажат кюрдите, лазите и пр. в Турция, като всички те биват назовавани като турци. А Омир и Агамемнон, които също били турци и се казвали Омер и ага Мемнун хахах. Един наш учител казваше че в България имало три вида турци едните били есмер тюрклери, черните турци демек циганите, другите са си били турците и третите дето са си забравили езика демек помаците и като пречислим и българите които са от прабългарите и България е втората Турция. В нея освен турци други няма. Няма лошо но нека реалнота да си е реалност, а фантазиите да си са в книгите на за фантастика.
PNK2003:
Започнах да влизам в този форум с цел да неуча нещо повече за помаците. А какво се получи? Тотално объркване. И то не само по отношение представата ми за помаците. Взех вече да се чудя аз какъв съм - българин, турчин, куманин, иранец, арменец, тюрк, грък, а защо не и китаец.
Не съм специалист за да влизам в по-задълбочени исторически дискусии, но дори представите ми от обща култура се объркаха доста.
На първо място не мога да разбера защо религиозната принадлежност се отъждествява с етническата? Може ли някой да ми даде определение за етнос? А за народ?
Многократно се споменава в този форум, че "помаците ги има". Зададох въпрос в друга тема, все още без отговор, кой твърди, че ги няма?
Навсякъде във форума се говори за помашки народ. Да приемем, че има помашки народ. Въпросът ми е какво се влага в понятието народ? И какво следва?
Доста често се споменава, че сме живеели в Европейския съюз. Да, така е, но с малката забележка, че преди всичко живеем на първо място в съответната държава, която е член на ЕС. Действащите закони във всяка държава, която е член на ЕС, в частност България, са синхронизирани с европейските. Основният закон в България - Коституцията, чл. 6, ал. 2 гласи: Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Без коментар.
В тази тема се дискутира дали помаците са наследници на богомилите и павликяните. От всичко прочетено отново съм объркан. Не знаех, че богомилите са народ.
Не мога да разбера защо са тези негативни настроения като цяло към българите. Да, имало е т. нар. Възродителен процес. Имало е и насилствена християнизация в началото на миналия век. Но да се върнем по-назад в историята - имало е и насилствена ислямизация. Баташко клане и т.н. Всичко това е обсъждано и осъждано многократно. Нека обаче не забравяме в кой век живеем. Нужно ли е да се живее с омраза? По тази логика германците трябва да са смъртни врагове на целия свят. И трябва ли всеки германец да бъде отъждествяван с Хитлер и да изкупува неговите грехове?
Обърках се и на тема религия. Аз съм християнин, но не съм силно религиозен. Това, че не ходя всяка седмица на църква, прави ли ме по-недостоен или по-лош от тези, които го правят? Това ли е мерилото за доброта? Родил съм се в християнско семейство и няма какъв друг да бъда. За хората съдя по техните дела, а не по това каква религия изповядват. Уважавам всички честни и добри мюсюлмани, християни, будисти и т.н. Бих искал и за мен така да съдят хората, а не по това дали вярвам в "троица", четворица, петворица и т.н.
Chechliya:
Откъс от статията Долен (Област Благоевград) в Уикипедия. Текстът се разпространява под ГНУ ЛСДГ лиценз. Откасът е писан от християнин:
--- Quote ---Втората теза е свързана с изчезналото, разселено по неизвестна причина, село Букорово. Останките от него се намират на между Долен, Крибул и Горно Дряново. Основите на голямата църква показват, че тя е строена от много и за много хора. Не по-маловажни са и куповете сгурия (шлака), които се намират в рамките на самото селище. Това означава, че селото е било многобройно по население и се е занимавало с обработка на метали. Има голяма вероятност Букорово да е било тогавашната оръжейница на района. Това само по себе си е немалка причина да бъде унищожено от всеки нашественик. От друга страна, „букоар“ означава просветен човек. Това налага и една друга теория, че тези хора са били богомили, разселени принудително по време на Втората българска държава. Свидетелство за това дава известният краевед Иван Попов, който описва скосен олтар на църквата - трапецовидно разположение на основата. В тесния ъгъл на тази постройка е стоял просветеният и говорел на останалите с жестове. Учените-историци и до днес търсят една изчезнала община Драговищица, намирала се в Западните Родопи, за която сведенията сочат, че е била населена с богомили, разселени впоследствие. Ако съдим по днешните модерни начини за екстрадиране, едва ли ще придобием ясна представа за събитията. В онези времена е било нужно тези хора просто да не бъдат заедно. Най-близки за обитаване се оказват малките пръснати по височините махали на Долен, Сатовча и Горно Дряново - всички на не повече от 10 километра. Отново Иван Попов описва семейните връзки на два рода от Долен, Ролеви - християни, и мюсюлмански род от Горно Дряново, които дълги години наред си делели реколтата от орехи, от дядовите си ниви в Букоровските земи. Това е явно доказателство за произхода на родовете, а именно че те са били от Букорово.
--- End quote ---
pomak BG:
Горе долу се препокрива и смоята теза от книгата ми за изселването на богомили в пограничните района по времето на цар Борил. Ама този Иван Попов нищо не ми говори. Ако беше отбелязана книгата му страница и пр. Така и аз мога да напиша според извесния Николай Иванов, ама дали го има или не кой да ти каже.
Chechliya:
На десетин километра по-наюг се намира село Боголин или Боболина. Името може да има някаква връзка с богомилите (бабуните). Липсата на източници наистина е лошо нещо. Все нямам време, а и възможност, да прегледам Веда Словена. Ако в нея бъдат открити следи от дуализъм, това ще е ясно доказателство, че в Чеча са живели еретици (богомили, павликяни, манихеи...)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version