Български > История

Помаците наследници ли са на богомилите и павликяните?

<< < (5/47) > >>

Metka:
V skromnata literatura koqto sam 4el za Krastonosnite pohodi, po4ti vsi4ki hronisti spomenavat za Kumani i Pe4enegi na Balkanite kogato te sa minavali prez zemite ni.

¨......Dokato Fridrih vse oshte bil v Adrianopol,pri nego pristignali pratenici na balgarskite care, koito predlojili voiska ot 40 000 Kumani , pri uslovie 4e Imperatorat skloni da deistva sreshtu vlasta v Konstantinopol i priznae balgarskiqt vladetel za Vasilevs.........¨
- otkas ot zapiski na anonimen hronist na  Tretia Krastonosen pohod.

¨.......Boduen se otkazal ot voinata v mala Aziq i izpratil voiskite si komandvani ot  Jivroa Dio Vildarduen /hronsit na pohoda/, i Manasie Dio Lil, kam Odrin.Vednaga kam tqh poteglil i samiqt toi.Kam tqh  kam stenite na grada se prisaedinila i venecianska voiska.Golqma i nepriatna iznenada za tqh  bilo da vidqt po kulite na golemiq trakiiski grad , da se veiat boinite  stqgove na Kaloian.
Skoro sled tova pristignal i samiqt  balgarskki car Kaloian zaedno s 14 000 kumani..............¨

Jivroa Dio Vilarduen - hronist na Petia Krastonosen pohod.

I taka gospoda, hubava diskusiq stava no kajete mi kakvo li e stanalo s tezi kumani?
Ami  tehnite semeistva, pribavete i oshte mnogo kumani koito ne sa registrirani v tezi skromni hroniki.
Tova e zagadka za mene.

teo:

--- Quote from: pomak BG on October 31, 2008, 21:31 ---Дай пример за ногайски думи в помашкия, кумански, печенезки и пр. Първо за да твърдите подобни тези вие трябва да имате солидни доказателства. Второ вие трябва да си живели сред помаците и да сте им иследвали езика, културата традициите. И аз бих казал че турците в Турция имат китайски произход, но как ще го докажа като аз през живота си не съм бил сред тези хора. Пантюркизма е толкова самонадеен колкото и шувенизма на българите. Такива карти мога да направя и аз. За да го твърдите трабва да познавате и историята на Русия. Аз например съм я изучавал, но незнам териториите и да са попадали под кумано печенезка власт, Знам че татарите са ги владяли, но не и печенего-куманите. Доколкото ми е останало в акъла печенегите са опожбарили Киев. Куманите са властвали на Влашко. В българската история е посочено че печенегите заедно с павликяните и селжуците, вдигали възтания или воювали срещу византийците, след като били потушени печенегите били отбъснати в Паристион или днешното Лудогорие. Куманите били съюзници на братята Асеновци. Споменава се че самите Асеновци имали кумански произход. Имат няколко похода до Македония заедно с узите и това е. Били са притопили в общата славянска маса, това е пълен абсурт. тази славянска маса щеше да притопи и юруците. Вярно е че тук там измежду българите се споменават като фамилии но общо взето си са на мегдана. За нас помаците не е важно дали сме турци или не сме факта че сме мюсюлмани е достатачен, а той е какде каде над пантюркската идеология. И друго което също е важно в случея. Аз се възхищавам на тези славни народи и на тяхните пълководци като Атила, Чингис и пр. но не обичам да си преписвам чуждата слава.

--- End quote ---

Уважаеми ПомакБг,
Почувствах се малко отхвърлен.И това за Пантюркизма въобще не го заслужавам.Винаги съм ви считал за човек който трябва да направи за народа си.....и съм се възхищавал на дръзките ти отговори във много форуми.Не познаваш Пантюркизма,но аз много добре познавам шовинизма.От Пантюркизъм нито един помак не е пострадал а от шовинизма всеки знае.Та както щеш......Но тук ако си забелязъл аз подържам не пантюркизма а особяването на един народ.А именно на Помашкия.Много пъти съм казал че помаците са един народ който имат различие и водят това самосъзнание от повече хиляда години.Какви са според вас съставните  елементи на Помашкия  народ?Аз не исключвам славянския но не се отказвам и от връзката със тюрките.Ще се видим на друга тема именно, кога приготвя темата.Все пак щом викаш този човек е закачил вълка  като аватар значи е Пантюркист.Вълкът е символ верию на Тюрките....а че го исползват някои си пантюркисти не ме причислява към тях.Тук съм не да ви притопя във общия казан а да се борим за Помашкия народ....Защото този народ заслужава това!Погледни ми темите само!

teo:

--- Quote from: pomak BG on October 31, 2008, 15:13 ---Това като информация го е прочел от Юмер Туран или от Мемишоглу и подобни на тях и аз незнам как да ги наричам вече. Едно е да мътиш главата на хората с глупости, друго е да пишеш история. Както казва епископ Лукиян живял от края на ІІІ в. и началото на ІV в. "Само на истината трябва да принася жертва този, който има намерение да пише история." Как може да говоря че София е столица на Индия като в нея живеят една шепа такива. Давам ви пример посочен в етногравската карта на Кънчов от 1894 г. Тогава Македония все още била под Османска власт. Ако можеше някак да я вкарам тук ще видите, къде е имало турци, българи, помаци, албанци, гърци, власи и пр. и кои от тях са били християни и кои мюсюлмани. Единствено циганите не са отбелязани, назнам защо може тези хора да сабили чаргари и да са нямали трайно местоположение. Куманово е толкова куманско, колкото и Татарпазарджитско е татарско с малки исключения разбира се. 

--- End quote ---

Тука си казал че Татар-пазарджик е толкова татарско колкото .......

Искам да ви кажа  че наистина сега не ми се рови но Именно Татар Пазарджик носи името си от ...мисля че от останките на монголо-татарите.Ще уточня!

Пламен Пасков:

--- Quote from: metka on October 31, 2008, 23:36 ---V skromnata literatura koqto sam 4el za Krastonosnite pohodi, po4ti vsi4ki hronisti spomenavat za Kumani i Pe4enegi na Balkanite kogato te sa minavali prez zemite ni.

¨......Dokato Fridrih vse oshte bil v Adrianopol,pri nego pristignali pratenici na balgarskite care, koito predlojili voiska ot 40 000 Kumani , pri uslovie 4e Imperatorat skloni da deistva sreshtu vlasta v Konstantinopol i priznae balgarskiqt vladetel za Vasilevs.........¨
- otkas ot zapiski na anonimen hronist na  Tretia Krastonosen pohod.

¨.......Boduen se otkazal ot voinata v mala Aziq i izpratil voiskite si komandvani ot  Jivroa Dio Vildarduen /hronsit na pohoda/, i Manasie Dio Lil, kam Odrin.Vednaga kam tqh poteglil i samiqt toi.Kam tqh  kam stenite na grada se prisaedinila i venecianska voiska.Golqma i nepriatna iznenada za tqh  bilo da vidqt po kulite na golemiq trakiiski grad , da se veiat boinite  stqgove na Kaloian.
Skoro sled tova pristignal i samiqt  balgarskki car Kaloian zaedno s 14 000 kumani..............¨

Jivroa Dio Vilarduen - hronist na Petia Krastonosen pohod.

I taka gospoda, hubava diskusiq stava no kajete mi kakvo li e stanalo s tezi kumani?
Ami  tehnite semeistva, pribavete i oshte mnogo kumani koito ne sa registrirani v tezi skromni hroniki.
Tova e zagadka za mene.
--- End quote ---
Метка, куманите са били НАЕМНА ВОЙСКА, един от корпусите в българските армии за определен период от време. Ясно е, че са били съюзници, но платени съюзници.
В римската, то ест, византийската войска са се сражавали наемни отряди от славяни, българи, арменци, исаври, "тракийци", а в най-късно време и турци!
"Тракийски" наемни войскови отряди са се сражавали и в Сицилия, в Сиракуза.
Изобщо, мултиетнически наемни отряди са били честа практика в Средновековието в повечето страни, а и не само в Средновековието.
Адмирал Колчак например в Сибирь е ползвал огромен наемен отряд от чешски стрелци, които са били гръбнака на армията му. Но накрая чехите си отиват в Чехия, а Колчак е разстрелян. Той между другото е наследник на пленен турски командир от Кримската война.
Така че, наличието на записи за куманска лека конница, която е дразнила противника и го е вкарвала в капана на основната войска, не значи, че трябва да търсим някакви значими кумански маси на Балканите. Куманите, наричани от руснаците "половци", са живели в района на днешната Южна Украйна, в приазовието и покрай Северното Черноморие - там, където преди това е била Старата Велика България, а след това: хазарският хаганат.

shaban:

--- Quote from: teo on November 01, 2008, 04:27 ---Уважаеми ПомакБг,
Почувствах се малко отхвърлен.И това за Пантюркизма въобще не го заслужавам.Винаги съм ви считал за човек който трябва да направи за народа си.....и съм се възхищавал на дръзките ти отговори във много форуми.Не познаваш Пантюркизма,но аз много добре познавам шовинизма.От Пантюркизъм нито един помак не е пострадал а от шовинизма всеки знае.Та както щеш......Но тук ако си забелязъл аз подържам не пантюркизма а особяването на един народ.А именно на Помашкия.Много пъти съм казал че помаците са един народ който имат различие и водят това самосъзнание от повече хиляда години.Какви са според вас съставните  елементи на Помашкия  народ?Аз не исключвам славянския но не се отказвам и от връзката със тюрките.Ще се видим на друга тема именно, кога приготвя темата.Все пак щом викаш този човек е закачил вълка  като аватар значи е Пантюркист.Вълкът е символ верию на Тюрките....а че го исползват някои си пантюркисти не ме причислява към тях.Тук съм не да ви притопя във общия казан а да се борим за Помашкия народ....Защото този народ заслужава това!Погледни ми темите само!

--- End quote ---
Уважаеми Тео, отхвърлянето е  процес в който участват две страни,може да те отхвърлят ,можеш сам да се отхвърлиш,а в най лошия случай може и взаимно. Ти си роден дипломат и човек който умее да се поставя на мястото на другия ,за да разбере неговата позиция и не би допуснал акта на отчуждаването.
Помак .бг  наистина е един от най ценните участници във форума и аз затова си позволявам винаги да заставам на неговата позиция. Твоето отношение към нас е изключително добро и ние всички го оценяваме по достойнство, но моля те да не го превръщаш в данайско,защото тогава няма да си ти самия,такъв какъв то си.Лично аз не уважавам символите ,защото те са символ на пристрастност към някаква идея, а пристрастността е сляпа и безкомпромисна.
Ще те помоля когато подготвяш темата за кумано -печенежкия фрагмент от  произход ни да обърнеш внимание на следните аспекти
 - местообитание и битие  на същите.
 - връзките на Българското царство с куманите и куманската царска династия във Второто Българско царство.
 - приемането на християнството от куманите.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version