Български > История
Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !
halikan:
--- Quote from: Kumuk on May 10, 2009, 21:39 ---Има два документа в които се пише за сари салтук и които се приемат като наи достоверни. Единият е Saltuk-name а другият в които се споменава за Саръ Салтук е на известния Евлия Челеби Seyehat-name. И в двта се споменава за голямото му героиство за това че разпространявал Исляма от Добруджа до Македония и Босна. Общото което се пише за него е че бил Бекташи. Не знам защо като се говори за Бекташииство всеки си прави асоциация Алевилик. А истината е че Бекташилика е един клон на Иесевелика. Тариката Иесеви има два клона единият е Тарикатът Бекташи а другият Тариката Накшибенди. И двата Тариката нямат нищо общо с Шиитството. Тарикат = Път към Аллаха
--- End quote ---
Ati Kumik kade se krie6 v druga otvorena tema kazva6 za tvardeiya na golemi turski u4eni 4e pomacite sa turci,i za6to negi prevede i predstavi tuk tezi dokazatelstva sled kato neprestano vijda6 4e tuk se predtavyat mneniya na dugi u4eni i palkovodci kato Mithad pasha. Znam 4e sega 6te kaje6 4e ti si znae6 kakavsi i neti tryabvat,no predstavigi a nikoy nete kara nito dasi tur4in,nito drug ima6 pravo na samoopredelenie
Сидхарта:
Разбира се ,че трябва да се прави разлика между ислямизация и тюркизация всеки дори неспециалист историк може да види разликата между тези понятия -а относно отговора ти за помаците ,че това е единствената им възможност и алтернатива определено не съм съгласен.Това което си писал можеш сам да си го прочетеш, аз не мога да давам определения като фурнаджииска лопата -защото имам уважение към опонента си който и да е той.А относно това в което се съмняваш че няма да стане в страната ни аз съм оптимист.СМ
pomak BG:
Говорим за онези помаци които се турчеят нали? Споменах че те намират спасение в това да се турчеят. Но познавам и такива, които не се турчеят, а се приемат за такива. Ако разликата на едните е че приели езика за майчен или мислят да го приимат, то другите въобще не го мислят ама пък още от Османския период се възприемат като турци. Такива са бившите павликяни като в село Ореш. Махалата и до днес е турска въпреки че там вече няма такива, към павликяните са и помаците от Бяла Слатина и Кнежа, те не се самоопределят като помаци а като турци турски са им и махалите в които живеят. Така че и сред тази група има някакви изключения. Те павликяните не са българи, а коренът име повече арменски нали знаеш? Така че ако погледнем през твоето око ще излезе че те не се българеят, а пък и не би трябвало. Те достатъчно са се побългарили като са приели езика за говорим.
За Швейцария в България надеждата умирала 52 дена след смърта на човека.
Nazmi:
В интерес на истината личното ми мнение е,че тази в тема се водят истински Дискусии от начетени хора.Поздравление за което участниците тук! Дано повечко теми станат обект,а такива такива тука във Форума има,специално в" Дискусии" темите свързани с Помаците!
Kumuk:
--- Quote from: halikan on May 12, 2009, 20:58 ---Ati Kumik kade se krie6 v druga otvorena tema kazva6 za tvardeiya na golemi turski u4eni 4e pomacite sa turci,i za6to negi prevede i predstavi tuk tezi dokazatelstva sled kato neprestano vijda6 4e tuk se predtavyat mneniya na dugi u4eni i palkovodci kato Mithad pasha. Znam 4e sega 6te kaje6 4e ti si znae6 kakavsi i neti tryabvat,no predstavigi a nikoy nete kara nito dasi tur4in,nito drug ima6 pravo na samoopredelenie
--- End quote ---
Никъде и никога не съм се крил. Не знам какво те нарани в моя пост и какво общо има тази тема с другата но ще ти отговоря: забележи че съм написал ''големи'' учени в кавички разбери колко на сериозно ги приемам. Мога да ти изпратя една книга пак ''ценен'' ''исторически'' труд цели 360 и няколко страници която ''доказва'' че Шумерите са Турци. А сега да те попитам ти би ли се наел да превеждаш нещо такова. За мене са и безсмислици теориите за Арийския произход на Прабългарите. Всички тези измислици са ми повече от смешни. Еднственно което мисля да намеря, да преведа и да кача тук е една докторска дисертация от Факултета по История, Филолология и География на Анкарския Университет която е за нас Помаците. Но просто нямам време. За Митхат Паша мога да кажа че е считан за един от наи големите виновници за разпадането на Османската Империя. Това е човекът които е първия регистриран масон на Османската Империя. Както и да е ако имаш конкретени въпроси питаи ще се помъча да ти отговоря.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version