Български > История

Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !

<< < (13/32) > >>

Metka:

--- Quote from: ves.K on May 06, 2009, 13:24 ---Остатъците от мирогледа и религиозните схващания на траки и славяни а и на българите са били преследвани и от християнството и от исляма това са езически вярвания но тези вярвания не са шамански а в родопите може би бъркаш шаманизма - за които няма и няма как да има данни със криптохристиянството но то е друга тема.Доказателства за какъвто и да било шаманизъм в родопите не съм срещал в историческата литература.

--- End quote ---

Ами имаш избор ves.K, дали да си невежа или пак да научиш неща които за мнозина звучат като ерес.
Ето ти един пример за скрит шамaнизъм и полухристиянство - Проф. М. Арнаудов вижда връзка между нестинарството и "средноазиатския шаманизъм и неговите екстази, магии, пророчества и чудесни лекувания".
авторът е българин не е subigi kurt.
Допускаш голяма грешка и в друго .

Относно преследванията срещу скрити езически вярвания като шаманизма от страна на Християнството и исляма разликата е космическа.
Факт е саздаването на светата Инквизиция и преследването на вещици,гадатели,еврей , маври мислумани, цигани и така нататак.После с откриването на Америка конквистата там ползва опита си от Испания и западна Европа и започва най големиа Геноцид в историата на човечеството - изтребването на Индианците.
Тяхната религия спада към Шаманизма.Чети ако искаш Карлос Кастанеда може да тие интересно.

А на изток от Европа особено Православното христианство също използва такива похвати особено в Русия.
Макар че е нямало институция коато да се е казвала света Инквизиция, факт са погромите срещу еврейте, волжските балари мислумани, хазарите чеченците и така нататак.
Ами в  Сибир?
Унищожаването на уникалните култури на местните племена?
Но само в Русия ли?
 А що се отнася до Исляма и интегрираните в него езически вярвания, и дали е имало гонения  срещу тях , мисля че ние помаците сме добър пример за доказателство че това не е както при християнството.
Вземи мистичните братсва на Бешикташите в днешните западни Балкани, и по време на Османската империя.
Етническия модел например в Албания също е добър пример.

fotakiev:

--- Quote from: pomak BG on May 06, 2009, 14:50 ---За индиянците те са от земите на Североизточна Азия, но и от земите на Китай, Япония, Полинезия, Индия и пр. За кои индиянци говорим, че по говор са близки до турците? От кой район на Американските континенти са? И не са от бронзовата епоха, а от Палеолита т. е. от преди 10 000 г. пр. Иса. По това време все още ледовете са давали възможност да се заселват от Сибир към алязка. Преселвания имало и от Азия през Индонезия, Австралия и Южнз Америка.
За печенегите, миналиса през софийското поле, ама не са останали, ако бяха щчхме да го знаем. То е очевидно, те не са дошли със 25-30% славянски. Това племе имало претенции за че е властващо. Сключело съюз със селджуци и десетилетия наред е воювал срещу Византия до такава степен, че един от императорите е изпратил тревожен призив до Западните страни, за опасност от заличаване на источното православие. Много са учените, които твърдят, че печенегите са били мюсюлмани, някой дори са на мнение, че са били исмаилити.

Кина е сва садей бре асановата пейка. Зар сакво ло кликаш съдей, че гъльча на каурски. Зар ние сме сакви а, а я незнам. Кинато си сгадаш, съкво ще нахадаш аракадаш. Кундисало си са съдей и си са приказало на нашенец и киналу си кликаш, сей ора бабулки ядат. Немой съй аркадаш, садей, няма сакви люде.

Асановата скамейка ако Аспарух и Крум говореха като теб и мен значи и ние говорим български.

--- End quote ---

Radvam se da 4eta edin mislesht 4ovek,koito se interesuva ot fakti.Napraktika sym syglasen s teb,sys izklu4enie 4e pe4enegite naistina sa zaseleni okolo sofiisko pole.Mnogo e trudno da se kaje dali e bila 4ast ili ne,kakto i e trudno da se opredeli koi sa pe4enegite to4no,koi sa naslednicite im,i kakva religia sa izpoviadvali.Samo za raziadka shte ti kaja 4e Gyrcite sa nari4ali kumanite syshto i pe4enegi...

Metka,dai istinski dokazatelstva, 4e e imalo isliam na bylkanite predi Osmanskata imperia.Tova sys shamanizma e slabo.
P.P.Zashto pishesh v sinio?

Сидхарта:
Невежият в нашта дискусия е друг, не  че се обиждам ,виж сега това че Арнаудов вижда прилики м-у нестинарството разспространено в станджанско и то м-у българите християни и азиатският шаманизъм, това не означава чи той поставя знак за равенство м-у тях препоръчвам ти по въпроса за връзките на древните вярвания включително шаманизма и големите монотеистични религии трудовете на световно признатият Джеймс Фрейзър та да видиш кои е невежа- виж и трудовете на световноизвестните историци занимавали се с история на религиите -Елиаде и Кулиано примерно и тогава ще ти стане ясна близоста на много религии и вярвания и техният произход.Примерите за гонения които ми посочваш са несвързани с въпроса защото да речем в западна европа не е имало шаманизъм не бъркай -в америка сред индианците е имало и има такива вярвания но това е обяснимо лесно -но тук в родопите къде е шаманизма питам и кои му е носител а да не говорим при помаците -при бекташите не знам да има такива следи може ти да откриеш - а накрая ни в крин ни в ръкав ми говориш за етническият модел в Албания чиято история претендирам че познавам добре и нека те питам знаеш ли коя религиозна общност в края на 19-началото на 20в.дава импулс за борбата на албанците за собствена държава и знаеш ли кое кара и албанците мюсюлмани- католици и правословни да се борят заедно.

Сидхарта:

А що се отнася до Исляма и интегрираните в него езически вярвания, и дали е имало гонения  срещу тях , мисля че ние помаците сме добър пример за доказателство -искаш да ми кажеш че езическите вярвания са разрешени и не е имало гонения срещу тях или че при помаците съществуват такива и ако ги има дай да видим някое езическо вярване и обичай запазен да видим и връзката му с шаманизма ние невежите и бедните духом след като поставяш въпроса защото ако го поставя аз няма да се хареса.

Metka:

--- Quote from: ves.K on May 06, 2009, 15:57 --- А що се отнася до Исляма и интегрираните в него езически вярвания, и дали е имало гонения  срещу тях , мисля че ние помаците сме добър пример за доказателство -искаш да ми кажеш че езическите вярвания са разрешени и не е имало гонения срещу тях или че при помаците съществуват такива и ако ги има дай да видим някое езическо вярване и обичай запазен да видим и връзката му с шаманизма ние невежите и бедните духом след като поставяш въпроса защото ако го поставя аз няма да се хареса.

--- End quote ---

Джон Хамилтън - "Чашата на гадателката"

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version