Български > История
Помаците - самостоятелен етнос?
Пламен Пасков:
--- Quote from: Metka on November 09, 2008, 23:29 ---
Plamene absoliutno sam saglasen s tebe za tova 4e imenno samo garci sa pravili tova izledvane.
Tova e tipi4no po Balkanski.
Za da bade istinski edna ideia za pomaski proizhod legitimna,nai malkoto trqbva da ima i u4en, koito da e sas saotvetniqt pomashki proizhod.
No az sam pesimist.
Tuka v saita se poiaviha dvama pomashki istorici - Mehmed Dorsunski i Husein Mehmed.
No dve pti4ki prolet ne pravqt;
Vijdame na kakav svirep ogan sa podlojeni i dvamata.I to ne samo ot edna strana.
A ne trqbva da e taka.
Nikoi naprimer ne obarna vnimanie na dumite koito napisa @Isyankar, za pomaskiq dialekt 4e trqbva da se zapazi i imenno darjavata daje da pomaga.
Tova beshe nai smislenata ideia spored mene.
nashata unikalnost vse pove4e se prevrashta i vav virtualen fenomen.
Vaprosat e tova da ne go razpoznavame kato zaplaha , podobno na precedentite s atakite kam uvajavanite ot mene - Husein Mehmed i Mehmed Dorsunski.
Az dori tvardq 4e ima neshta v tehnite knigi koito i az ne sam saglasen.
Te sashto sa hora kato teb i men i vsi4ki ostanali.
--- End quote ---
Метка, за Исянкар си прав, и ако си пропуснал - повтарям - и аз заставам зад тази идея, и винаги съм стоял!
току-що изгледах филмите, които Боян Добрев беше дала...това момче е голям човек, ей!
Невероятни филми, много емоции, много поетика и драма...
правени са, за съжаление, пак от гърци, но този път византийчетата са се потрудили и са вкарали и български коментари и интервюта и сцени с български помаци...
Чилингиров с неговите родопски песни и Валя Балканска...какво да говорим....ех....
Chechliya:
Пламене, наистина изследването не решава целия помашки въпрос, но е първата крачка. Аз също съм на мнение, че трябва да се направят по-мащабни изследвания. Особено бих се радвал да бъде направено изследване в България, най-вече в смесени селища. Но смятам ,знаеш защо, това е невъзможно - 1) България никога няма да позволи, на неутрална, трета страна, да проведе изследването и 2) при наличието на толкова много помаци едно такова изследване ще струва маса пари. Радва ме факта, че гърците поне са започнали да работят по въпроса и че са тръгнали в правилната насока. Хипотетичен резултат в следствие на лабораторен анализ означава много в сравнение с изводи, направени на части на балканската история, дето постоянно се мени. Браво на гърците и нека да продължават да работят. А българите като не правят генетични изследвания, само карат помаците и света да мислят, че гърците са прави, което май ще се окаже самата истина.
Пламен Пасков:
--- Quote from: Chechliya on November 10, 2008, 00:34 ---Пламене, наистина изследването не решава целия помашки въпрос, но е първата крачка.
--- End quote ---
не е е първата...такива са правени вече много, и то с материал от "тракийските" гробници, който е сравняван с този на съвременните българи. От 25-79% в зависимост от различните региони нещата съвпадат.
То ест, днешните българи са си преки наследници, в една или в друга степен, на "траките".
--- Quote ---Аз също съм на мнение, че трябва да се направят по-мащабни изследвания. Особено бих се радвал да бъде направено изследване в България, най-вече в смесени селища.
--- End quote ---
Аз също съм твърдо "За!"
С едно единственно условие: ясни критерии за оценка на резултатите и да бъдат спазени условията за провеждане на научно изследване:
1. достатъчно количество (минимум няколкостотин човека, рандомизирано (а ониези изследвания НЕ СА рандомизирани)
2. опитна и контролна група
3. Проверяемост и стабилност на резултатите
--- Quote ---Но смятам ,знаеш защо, това е невъзможно - 1) България никога няма да позволи, на неутрална, трета страна, да проведе изследването и 2) при наличието на толкова много помаци едно такова изследване ще струва маса пари.
--- End quote ---
Първото не е фактор, второто наистина е сериозно препятствие. Те с ДНК пробите на сестрите Белнейски колко се плюнчиха...година и нещо 2 проби не можаха (или не искаха) да направят като хората...
--- Quote --- Радва ме факта, че гърците поне са започнали да работят по въпроса и че са тръгнали в правилната насока.
--- End quote ---
Правилната посока за гърците е гръцката посока, и така е при тях във всяко отношение. Пред гръцкия национализъм национализмът на смешниците от Атака е като пионерска организация...
--- Quote --- Хипотетичен резултат в следствие на лабораторен анализ означава много в сравнение с изводи, направени на части на балканската история, дето постоянно се мени. Браво на гърците и нека да продължават да работят.
--- End quote ---
Аз оставам скептик за каквито и да е чисто гръцки изследвания за балкански въпроси.
--- Quote ---А българите като не правят генетични изследвания, само карат помаците и света да мислят, че гърците са прави, което май ще се окаже самата истина.
--- End quote ---
В какво са прави гърците?
Вие някакъв стабилен извод или резултат, освен таблиците, които практически излагаха цифровите резултати, но без изводи, видяхте ли?
Или наистина да ви разшифровам точка (5) от по-предишния ми постинг?
Snake:
4estito bretq i sestri i da sme jivi izdravi,zna4i ve4e se zapo4na da se namira svetlina v tunela.4estito
PNK2003:
Не съм специалист в генетиката, но дори елементарните ми познания ме навеждат на мисълта, че посочените изследвания не представляват сериозен научен труд и освен това, като се има предвид факта, че са правени от гърци, са доста субективни.
Някъде във форума бях написал, че е напълно нормално българите да сме генетически по-близки с турците и румънците, т.е. с нашите съседи. Помаците са по-затворено и консервативно общество. При тях почти не е имало смесени бракове. При едно сериозно научно изследване съм почти сигурен, че генетичното подобие с българите като цяло би било максимум 50-60 %. Бях чел някъде, че обмяната на гени между съседни популации е в рамките на около 5-6 % за един век. В този смисъл не може да се търси и пълно генетично подобие между днешните българи и тези, които са населявали земите ни преди векове.
Съгласен съм, че сериозни научни и обективни изследвания трябва да бъдат направени. Основен проблем е финансирането на подобна инициатива. Примерът със сетрите Белнейски също е показателен, но това е друга тема.
Аз заставам твърдо зад думите на Метка, че културата и традициите на помаците трябва да бъде запазена и съхранена, като държавата направи необходимото за целта.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version