Български > История
ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ
Metka:
--- Quote from: fotakiev on June 16, 2009, 23:32 ---Ако тази песен е от Брезница, показва колко малко не е достигнало на това село времето до освобождението да се турчеят днес.Толкова сте различни помаците от него край....толкова различни,че понякога си мисля за плагиатство на етнонима "помаци".И днес казвате ,че майчиниат Ви език е турски.И днес милеете за турското.И днес на преброяване се пишите турци.И днес показвате в сайта колко "обичате" българското или българщината..
--- End quote ---
Fotakiev,тази песен се пее и до днес в Брезница.Аз съм бил свидетел на това как тази песен са я слушали дори и българи с голям интерес.
Казвал съм го и друг път в Неврокопско има съхранен и до днес етнически модел още от Османско време.
Песните и традицийте са запазени.В това няма нищо лошо.
Ти казваш плагиатсво.
Та какво плагиатсво, в Турция има прогонени на 500 хиляди помака от 1978 година до днес.
Какъв е нашия произход и майчин език си е наша работа не твоя.
Относно българщината не бих каза че ми допада.Българщината за мене е шовинизъм. Така казват и доста български интелектуалци.
Предпочитам да вярвам на тях.
Иначе считам че има и добри българи, както и добри турци.
Dobrev:
--- Quote from: Metka on June 17, 2009, 01:06 ---Ние не се ровиме Бояне.
Тези националистически и шовинистически песни са ни набивани в главите още от детската градина.
Например- "даваш ли даваш, балканжи йово"
И даже сме я ли бой заради това че трабваше да ги пеем и да ги знаем наизуст.
В същото време нашите баби и майки пак ни пееха други песни - това са песните които са тука в този сайт.
И отзивите затова са много големи, досрамява ме да го казвам това.
Тези песни са пеени сас салзи на очи от родителите ни и местните народни певци и певици като известният Караахмет примерно.
заради тези песни хората са влизали в затвора или са били интернирани.
--- End quote ---
Метка,
Наясно съм много добре, че старите песни са отразявали събитията, които са ставали и то от гледна точка на засегнатите от тези събития хора.
Едно нещо обаче не ми е ясно - защо трябва поколения наред да се насажда злоба към всичко, което ви заобикаля? И при нас е имало препирни между помаци и християни, също така е имало открита вражда между нашето и съседното село. Стигнало се е до масов бой (помаци срещу турци) и години наред връзките между двете села не са били в добри отношения. Но това са минали и заминали неща, които не засягат нашите поколения. В момента сме си много добре - ходим си на гости, радваме се на хората като идват от там.
Злобата е като огън - подхранваш ли я и тя се разпалва.
И ако твоето минало е белязано с травматични изживявания, помисли дали искаш да продължаваш да се автотравмираш ден след ден и да травмираш и бъдещите поколения, които идват след теб. Не мисля, че е честно да ги лишаваме от щастие.
Християните имат един много добър празник, в който прощават и молят за прошка.
Ти ще поискаш ли прошка от тези, които неусетно травмираш?
Nazmi:
Всички постинги НЕ по темата са преместени в друга тема "В името на помак.еu".
saleika:
Snake kolko si vajen za teb specqlna tema se otvarq
Тоска:
Tемата е открита за дискусия !
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version