Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Leyla:
Притча за спора от Антонио де Мелло
Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят Истината.
Един път решил да продемонстрира пред учениците си "ценността" на спора:
- Как пада филията - с намазаната страна отгоре или отдолу? - попитал той.
Учениците започнали да спорят:
- Разбира се, отдолу.
- Не, отгоре.
- Дайте да проверим! - казал Учителят.
Намазали филия с масло, хвърлили я във въздуха и тя паднала с маслото нагоре!
- Аз спечелих!
- Само защото аз допуснах грешка. - казал Учителят.
- Каква грешка?
- Намазах филията от другата страна.
Hat:
НА точното място е притчата.Повече ми прилича на древно китайска.Поучителна е.
tucson:
Здравейте!Аз съм помак от Смолянско.Факт е,че съзнанието на помаците в цяла България и специално на тези в Смолянско е много объркано и комплицирано до неузнаваемост.Помаците в самата област са силно нехомогенни.Тези в Златоград,Неделино,Баните,Чепеларе и Смолян с редки изключения биха се самоопределили като помаци(особено по-младите).Докато помаците в Рудозем и Мадан винаги са се самоопределяли като помаци и помашката идентичност там е относително по-силно съхранена.Някъде по средата са Доспат и Девин.Ако трябва да перифразираме известната поговорка можем да кажем,че всички пътища водят към Смолян-що се касае до помаците.
Държавата и службите правят всичко възможно да няма помаци или те да бъдат омаломощени и натикани в ъгъла.Ликвидираха една организация,която беше ярък носител и изразител на ислямската идентичност на помаците,и в същото време се правят позорни конференции с цел продължаване на манипулацията и гнета над нашата общност.
Молим Създателя да ни дава сила и напътствие!
Hashashin:
--- Quote from: tucson on December 15, 2009, 15:02 ---Здравейте!Аз съм помак от Смолянско.Факт е,че съзнанието на помаците в цяла България и специално на тези в Смолянско е много объркано и комплицирано до неузнаваемост.Помаците в самата област са силно нехомогенни.Тези в Златоград,Неделино,Баните,Чепеларе и Смолян с редки изключения биха се самоопределили като помаци(особено по-младите).Докато помаците в Рудозем и Мадан винаги са се самоопределяли като помаци и помашката идентичност там е относително по-силно съхранена.Някъде по средата са Доспат и Девин.Ако трябва да перифразираме известната поговорка можем да кажем,че всички пътища водят към Смолян-що се касае до помаците.
Държавата и службите правят всичко възможно да няма помаци или те да бъдат омаломощени и натикани в ъгъла.Ликвидираха една организация,която беше ярък носител и изразител на ислямската идентичност на помаците,и в същото време се правят позорни конференции с цел продължаване на манипулацията и гнета над нашата общност.
Молим Създателя да ни дава сила и напътствие!
--- End quote ---
Малко ти е объркан поста Тусон, не става ясно кой как се самоопеделя и как се самоопределя. Виж там дето съм ти подчертал с червено и го пооправи. Точно пък от Маданско имам един много добър приятел, помак от когото знам доста неща за помаците. Факт е че в Маданско са малко по-религиозни отколкото в Смолян, но това нема нищо общо със самоопределението им. Пък и малко ме съмнява да си от смолянско, така малко на пожар се регваш и с първия си пост веднага нещо ново. Май приличаш, на наш Цецо, но в обратен вариант. Демек некой друг с много никове ама дето не го лови ни цар, и пъдар ;)
mustafa_b:
Явно е искал да каже, че първите се определят като българи, за разлика от последните.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version