Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (43/240) > >>

Hashashin:
Абе Хат, аз така ги разборам нещата,. Родоотстъпничеството и смяната на религията нямат нищо общо. Имам приятели дето станаха будисти, те да не би да са родоотстъпници. Айде стига моля ти се.

sirrio:
Защо ли и аз нещо не мога да схвана логиката на hat за религията и родоотстъпничеството? Може да поясни малко, че и ние да разберем.

Hadj:
   Балканджия, не съм ходжата на Селча а сам потомак на поп Матей който турците са потурчили.

Hadj:
     А сега по темата за шалварите: Д ействетелно в Средните Родопи поне в последните  100 г.  в облеклото на жената е нямало шалвари.Омъжените жени са ходили с черно фередже и в ежедневието бяла кърпа/ ЯШМАК ИЛИ АШМАК/,а момите са носели сая/в някой селища наречена янтерия или антерия/.След като са били прогонени през балканската война и са живяли като беженци няколко години  в Драмско от там възприемат да шият фустани.Понеже записвам песни и в много от тях се говири за шалвари/поне десет такива песни имам/ и винаги съм искал жиените които ми ги диктуват да  са песни от нашия край и те  казваха че са наши ,тогава ги питах ами защо се пее за шалвари те ми отговаряха че някога  жените са носели шалвари.Иначе в Девинско даже и в турските села няма шалвари.
     Носиите на помакинете са много различни даже в съсдни села.По добре да си говорим  за красотата на носиите ,за красивите фесчета,за плетените гердани,тъкани поесчета/кушаци/ и когато се  представя смолянско не да се показва само костюма на християнката.А дали с шалвари или без шалвари нашите майки и баби са пазили достойно
прелестите  си.

Шали:

--- Quote from: mustafa_b on December 17, 2009, 12:32 ---...и да помолим ако има някой от този край да представи снимки от миналото или от настоящето на възрастни жени от това село (район).

--- End quote ---

Същата мисъл бе и моята четейки последните 3 страници по темата. А и не всички сме специалисти по шалварите и без никава визуализация трудно разбирам разликите, които, примерно Балканджи, отбеляза.

П.С. В страни от глупашките заяждания кой е Балканджи и кои са старите мишки зад нови никове, спорът представи интересни гледища :) Благодаря на участниците.
Не може само да се плюе, нека се и поблагодари за знанието и старанието на съформуците ни.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version