Български > Дискусии

Обидна дума ли е "Помак" - " Помаци" , или е смела и велика гордост ?

<< < (12/24) > >>

Тоска:
Българи мохамедани се обявиха против употребата на думата "помак".

Поводът е неофициален доклад на американския посланик Джеймс Уорлик, в който той нарича българомохамеданите помаци.

Прозвището "помак" е една печална останка от Османската империя, обясни в ефира на Нова телевизия акад. Георги Марков - директор на Института по история към БАН и съпредседател на Българо-мохамеданската културно-просветна организация Дружба "Родина"

„Ако някой ме нарече "гяур", аз също ще се обидя", посочи още Марков.

"Не бива да позволяваме българомохамеданите да бъдат откъсвани и противопоставяни на християнското мнозинство. Ние имаме грях към тях, защото сред тях има много трудолюбиви и честни хора. Нека българската държава да си влезе в ролята и да защити националните интереси", призова академикът.

?

news.ibox.bg

Turas:

--- Quote from: Тоска on November 23, 2011, 19:42 ---Прозвището "помак" е една печална останка от Османската империя

--- End quote ---
Не от турция, а от гърция. Помашката нация е гръцка измишльотина, както цялата им история!

EvroPOMAK:
Новината е пусната в друга тема и е най-добре, някой да ги слее в едно !  8) ???

BG POMAK:
Обидна  дума ли е "Помак" - " Помаци" ? За мен не е обидна, въпреки че лично аз предпочитам да се определям като българомохамеданин. До сега българите християни и българските турци винаги са ни определяли, като такива . Между нас също така се определяме.Така, че какъв е проблема. Той е единствен да бъдем признати официално като етническа група и по време на преброяването да на се ровим в графата "други"

ibrahim65:
Господин sergei какво е това българомохамеданин,и дали другите ПОМАЦИ било то от Турция,Гърция,Македония, биха се самоопределили с това найменование дали и са го чували се съмнявам.Но преди да апелираме за признаванени ние трябва да сме наясно с доста неща и да се възприемат от по голямата ни час а тя не е само в пределите на България.Аз лично познавам професор за теб Адриян а за мен Али Палов, и подържам доста гъсти връски с него но той изказа голямо съжеление че не сме го подкрепили и затова се одалечи от сцената на политиката.Така че да му предписваме някакви грехове като РЗС не съм съгласен вината си е наша не можахме да оценим този кадърен и достоен човек.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version