Български > История

ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ

<< < (34/69) > >>

Metka:
Дилмана, още един път добре си дошла.Разбира се очакваме и критики от тебе, макар че за нас си определено свежа глътка въздух.

Местноста за която говориш е между Лъжница и Корница, а аз сам от Брезница.Стълкновението между брезничани и милицията се случва между селата Корница и Брезница, на местноста "Синища" започва стрелбата по деминстрантите от Брезница, а пребиването на групата от Брезница по късно след като обградена се случва на "Мизиневи ливади" до самия водоем където са карали някой жени да плуват.
Но точно това е описано в книгата "Горчиви разкази", специално разказът на моя приятел - Садък Хаджиев от село Лъжница.
А пък тука мисля че Мустафа би дал по точна информация.

mustafa_b:
Дилмана, най-вероятно питаш за м."Варвара", която е между селата Корница и Лъжница. Сред малко ще постна разказа на Садък Хаджи от с.Лъжница от книгата "Горчиви разкази" за да се ориентираш по-добре във въпроса си.

ПС1 - Май става дума за м. "Голака": http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1448.msg25443.html#msg25443

Метка, "Синища" е местността на баира откъм с.Брезница, при слизането за Корница има друга местност, в момента не се сещам за името й. Именно там убиват младежа от Брезница.

ПС2 - Разстрелът на Тефик Хаджи става на пътя между местностите "Виткодуле" и "Глобочица".

Dilmana:
Метка, Мустафа, много ви благодаря. Аз бях в Корница, Лъжница и Брезница и записах покъртителни разкази. Хората плачеха като разказваха (а да си призная и аз плаках, докато записвах).
В Лъжница ми разказаха, че сутринта, когато децата отиват на училище и виждат,че учителите им ги няма (учителите били външни хора, идвали от Гоце Делчев и други метса и обикновено пристигали рано сутрин в селото), та като видели,че учителите им ги няма, разбрали че нещо става и тогава някой казал че Корница е обградена от милиция. И цялото село се втурнало напряко през дерето (където е реката) към Корница.  И там има една местност, записах я като Отдерека ( не съм сигурна, записът не е много добър).
Разказаха ми, че децата тичали най-отпред и това ги спасило, та нямало убити и от Лъжница (както от Брезница и Корница), защото милицията и войската като видели деца и не стреляли,а били със заредени бойни патрони.
Та има ли такава местност,която да звучи като Отдерека или нещо подобно?

Dilmana:
Мустафа, благодаря, прочетох разказа на Садък, описанието на събитията съвпада с това,което и на мен ми разказаха. Отдерека може и да не е име на местност,а просто да са ми обяснявали че е откъм дерето, откъм реката. Ако се сетите нещо, пишете ми.

Serif mkd:

--- Quote from: Dilmana on June 05, 2009, 00:57 ---Дори според националистът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, още по времето на Борис I е имало мюсюлмани в България. Прочетете неговата книга: "Българите - цивилизатори на славянския свят", изд. Борина, София, 1993, погледнете на стр. 52,54 и 55. Там пише черно на бяло,че в България през 9 век е имало мюсюлмани.

--- End quote ---
            Dilmana!najprvo dobredosla vo pomak eu! (Ako ne se lazham nova si) me interesira dali spomenatata kniga na Bozhidar Dimitrov mozhe da ja ima vo elektronska forma-ako ja ima te molam da ja postiras- ako ne ..kako da se nabavi?? Bi sakal da ja imam. Blagodaram i ako imas druga literatura na taa tema izvesti me..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version